Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea nem áll le, újabb rakétát lőtt ki

2023. március 19., vasárnap 08:35

Észak-Korea rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsátott fel vasárnap a Keleti-tenger irányában. A dél-koreai hadsereg szerint ez volt a negyedik ilyen erődemonstráció egy héten belül, miközben Szöul és Washington öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot tartja.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága arról számolt be, hogy egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát észleltek, amelyet a szomszédos ország északnyugati részén fekvő Észak-Phjongan tartományból indítottak el.

A japán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a rakéta ötven kilométeres magasságba jutott, mintegy 800 kilométeres távolságot tett meg, majd becsapódott a tengerbe.

Dél-Korea hétfő óta az elmúlt öt év legnagyobb katonai hadgyakorlatát tartja az Egyesült Államokkal közösen, amelynek célja az együttműködés megerősítése az északi fenyegetés felerősödésével szemben. A „Szabadságpajzs” elnevezésű katonai manőver a tervek szerint március 23-áig tart.

Az ilyen hadgyakorlatok rendszeresen kiváltják Észak-Korea haragját. Phenjan ezeket a területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul „megsemmisítő” fellépést ígér – adta hírül az MTI.

800 ezer katona?

Észak-Korea nemrég azt állította, mintegy 800 ezer állampolgára jelentkezett önként arra, hogy belépjen vagy újra jelentkezzen az ország hadseregébe egy esetleges Egyesült Államok elleni küzdelem miatt.

Phenjan csütörtökön a Koreai-félsziget és Japán közötti tengerbe lőtt egy  interkontinentális ballisztikus rakétát , órákkal az előtt, hogy Dél-Korea elnöke Tokióba repült egy csúcstalálkozóra, amelyen az atomfegyverrel felfegyverzett Észak-Korea elleni küzdelem lehetőségeit tárgyalták.

Rovatok