Index Vakbarát Hírportál

Svédország nélkül is csatlakoznának a NATO-hoz a finnek

2023. március 19., vasárnap 19:04

Sauli Niinistö finn elnök vasárnap közölte, hogy hazája jó eséllyel Svédország nélkül fog csatlakozni a NATO-hoz. Úgy tűnik, hogy mind Törökország, mind Magyarország a finnek csatlakozását támogatná csak.

A két északi ország csatlakozása nemcsak biztonságpolitikai kihívásokat, hanem előnyöket is hordoz: egyrészt így a sarkvidéki országokat tömörítő Északi-sarkvidéki Tanács nyolc tagállamából mindössze egy kivétellel mindegyik NATO-tagállam lehet – az egyetlen kivétel Oroszország –, miközben a térség geopolitikai szerepe évek óta egyre fontosabb.

Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója szerint a Balti-tenger biztosításában a két ország haditengerészete és légiereje is segíthet, ahol a dán és a lengyel jelenlétet egészíthetik ki. Ugyanakkor szerinte a finnek és a svédek szerepe az Északi-sark tekintetében erősen korlátozott, mivel egyik országnak sincs az ottani viszonyokhoz optimalizálva a flottája.

Abban több szakértő is egyetért, hogy Oroszország – amely régóta fenyegetésként tekint a NATO-ra – az ukrajnai háború elindításával kapcsolatban stratégiai hibát követett el, hogy nem számolt a finnek és a svédek lehetséges NATO-csatlakozásával.

A finnek egyedül csatlakozhatnak?

Korábban mi is megírtuk, Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Ankarában bejelentette, hogy Törökország hozzájárul Finnország NATO-csatlakozásához. 

„Meg kellett volna tiltanunk Törökországnak a ratifikációt? Kissé őrülten hangzik” – jelentette ki a finn államfő, miután Ankara március 17-én úgy döntött, hogy egyelőre csak Helsinki csatlakozását ratifikálja.

Nagyon nehéz helyzetet teremtett volna, ha nemet mondunk Ankarának

– tette hozzá Niinistö, aki pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt.

A finn elnök felidézte: ismételten hangsúlyozták, hogy amennyiben rajtuk múlik, Svédországgal „kéz a kézben” akarnak az észak-atlanti szövetséghez csatlakozni.

A finn NATO-tagság ratifikálása azonban Törökország és Magyarország kezében van

– tette hozzá.

Niinistö a svéd SVT televíziónak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, Finnország korábbi csatlakozása nem rontja Svédország biztonsági helyzetét, mindemellett reményét fejezte ki, hogy nem fog soká tartani, míg Svédország is követheti Finnországot a NATO-ba – írja az MTI.

Korábban Kocsis Máté már közölte, hogy a Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-csatlakozását, erről március 27-én lesz parlamenti szavazás, Svédországról viszont nem döntöttek.

(Borítókép: Sauli Niinistö finn államfő (k) katonákkal találkozik a finn hadsereg Kontio 22 fedőnevű éves hadgyakorlatán az észak-karéliai Nurmes térségében 2022. november 29-én. Fotó: Tomi Hanninen / MTI / EPA / COMPIC)

Rovatok