Index Vakbarát Hírportál

Petíciót indított a Ryanair, Ursula von der Leyennek üzent a cég

2023. március 20., hétfő 14:02

A Ryanair petíciót indított, amelynek célja, hogy Ursula von der Leyen védje meg az uniós polgárok utazáshoz való jogát, és tartsa nyitva az EU légterét a francia légi forgalmi irányítók sztrájkja alatt is.

A Ryanair ír fapados légitársaság egymillió aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, amellyel a francia légtéren való átrepülés akadályoztatása ellen akar tiltakozni. A cégnek 2023-ban eddig egymillió utasát érintette a francia légi forgalmi irányítók sztrájkja.

Eddie Wilson, a Ryanair vezérigazgatója sajtótájékoztatón azt mondta: az elmúlt nyolc hétben többeket érintettek ezek a sztrájkok, mint tavaly egész évben, emiatt 300 járatot töröltek, 6000 pedig késett – írja az Airportal.

A vezérigazgató hozzátette: mindez több mint egymillió kilogramm többletüzemanyag elégetését okozta, így 4000 tonnával több szén-dioxid került a légkörbe. A légitársaság álláspontja szerint a sztrájknak a Franciaország légterén átrepülő járatokat nem lenne szabad érintenie, csak az országba vagy onnan közlekedő és a belföldi járatokat, de ott is kellene lennie elfogadható minimális szolgáltatási szintnek.

A cég úgy véli, az Európai Uniónak nem lenne szabad engednie, hogy az ország légterén átrepülő járatokon utazók szenvedjék el a sztrájkok miatti késések és járattörlések hatásait. Szerintük ezzel sérül az uniós polgárok utazáshoz fűződő joga, és az Eurocontrolnak kellene közbelépnie.

A Ryanair utasai felszólítják Ursula von der Leyent, hogy védje meg az utasok járatait és tartsa nyitva az EU légterét a légi forgalmi irányítók sztrájkja alatt is 

– írta a cég a közleményében.

A Ryanairrel kapcsolatban egyébként Majka nemrég azt mondta, hogy elképesztő, amit a cég művel. Az esetről alábbi cikkünkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok