Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó francia túsz is kiszabadult a terroristák fogságából

2023. március 21., kedd 08:15

Olivier Dubois francia újságírót egy, az al-Kaidához köthető terroristacsoport (Group to Support Islam and Muslims – GSIM) rabolta el Mali Gao régiójában, 2021. április 8-án. Közel két év rabság után engedték szabadon hétfőn.

Szabadulása után Dubois hétfőn délután érkezett meg a szomszédos Nigerben lévő Niamey repülőtérre. A reptéren készült fényképen már mosolyogva, tisztán és elegánsan felöltözve látható.

Az újságíró annak idején egy videóban jelentette be elrablását, amely 2021. május 5-én jelent meg a közösségi médiában.

Éppen úton volt Gaóba, hogy interjút készítsen egy dzsihadista vezetővel. Ma már tudjuk, hogy gengszterek fogták el, akik aztán átadták a GSIM-nek

– mondta Wassim Nasr, a FRANCE 24 dzsihadista szakértője.

Elrablásakor Dubois különböző francia hírügynökségeknek dolgozott. Közel két évig tartották fogva. Szabadulásáig ő volt az utolsó francia túsz, aki még mindig fogságban volt a 2016-ban Maliban elrabolt Sophie Pétronin 2020. októberi szabadon bocsátása óta – írja a France 24.

Csak a munkájukat végezték

Közel sem példa nélküli, hogy munkájukat végző külföldieket rabolnak el fegyveres útonállók és terroristák. Az Indexen korábban beszámoltunk róla, hogy pápua új-guineai emberrablók túszul ejtettek egy háromfős, új-zélandi régészekből álló kutatócsoportot február 20-án.

A régészprofesszor és két egyetemi hallgatója terepmunkát végeztek a csendes-óceáni szigetország Southern Highlands nevű hegyvidéki tartományában, amikor a fegyveres útonállók foglyul ejtették őket.

A túszokat „titkosszolgálati művelet keretében” szabadították ki hat nappal később anélkül, hogy kifizették volna az emberrablók által követelt 3,5 millió kina (358 millió forint) értékű váltságdíjat.

Rovatok