Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs nem kertelt, keményen kiosztotta a svédeket

2023. március 23., csütörtök 20:20

„Jó reggelt, Stockholm” – fogalmazott Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán szembesítette a svéd kormánytagokat korábbi magyar kormányellenes nyilatkozataikkal.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, csütörtökön megkezdődött az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács találkozója. Továbbá a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson nem sokkal a kezdés előtt közölte:

számonkéri Orbán Viktort amiatt, hogy továbbra is késik Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyása a magyar parlamentben.

Ezzel kapcsolatban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója meglehetősen kemény üzenetet tett közzé a Facebook-oldalán csütörtök este.

„Jó reggelt, Stockholm!”

Bejegyzésében úgy fogalmaz, segít megérteni néhány példával, hogy „mi a bajuk a magyar parlamenti képviselőknek” Svédország NATO-csatlakozási kérelmével. Ezt követően három korábbi nyilatkozatot említ, amelyek a svéd kormánytagoktól származnak:

  1. 2021. március 3., Ulf Kristersson (a Mérsékelt Párt akkori vezetője, jelenleg miniszterelnök): „Az EU számára a munka nagy részét továbbra is Magyarország fejlődésének megtörése, a magyar kormányra való nyomásgyakorlás és az egyre erősödő ellenzék támogatása jelenti.” 
  2. 2021. június 30., Jessika Roswall (a Mérsékelt Párt akkori uniós szóvivője, jelenleg EU-s ügyekért felelős miniszter): „Most az EU egyértelmű fellépésére van szükség, és arra, hogy az új kondicionalitási mechanizmus leállítsa a Magyarországnak történő kifizetéseket.”
  3. 2022. május 10., Johan Pehrson (a Liberálisok Párt akkori vezetője, jelenleg foglalkoztatási és integrációs miniszter): „Magyarország idegengyűlölő és nacionalista kormánya továbbra is megsérti a jogállamiság elvét, és lemond Ukrajna támogatásáról.”

A miniszterelnök politikai igazgatója posztját úgy zárja, hogy „Jó reggelt, Stockholm!”

Rovatok