Index Vakbarát Hírportál

Tüntetők fogadták Netanjáhú izraeli kormányfőt Londonban

2023. március 24., péntek 16:33

Nem úgy kezdődött Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök londoni látogatása, ahogy azt tervezhette. Az izraeli kormányfő ellen nemcsak odahaza, hanem Nagy-Britanniában is tüntettek: a tüntetők egy része a kormánya által benyújtott igazságszolgálati reform eltörlését, a másik része Palesztin felszabadítását követeli.

Hiába hagyta el országát az odahaza kemény tüntetéshullámokat kiváltó Benjámín Netanjáhú, úgy tűnik, az izraeli kormányfőt a tüntetések mindenhol utolérik.

A Rishi Sunak brit miniszterelnök meghívására Londonba utazott Netanjáhút a brit fővárosban is tüntetők várták.

A brit miniszterelnöki rezidenciába ugyanis úgy lépett be a nemrég hatalomba visszakerülő izraeli kormányfő, hogy közben több száz demonstráló követelte, hogy vonja vissza azt az igazságszolgálati reformot, amely miatt Izraelben már közel 11 hete tüntetnek.

Mint az az alábbi videón is látszik, Netanjáhút többek között „menekülő diktátor” vagy „a történelem nem felejt” transzparensekkel felszerelkezve várta az izraeli zászlókat lengető tömeg.

A Sky News tudósítása szerint a demokráciapárti tüntetők az izraeli zászlók lebegtetése mellett azt skandálták héberül, hogy szégyen, emellett azt is kiáltották, hogy

Netanjáhú, menj börtönbe, te nem beszélhetsz Izrael nevében!

Mint arra a The Guardian felhívja a figyelmet, a találkozót eleve későbbi időpontra helyezték, mivel csütörtökön Netanjáhú bejelentette: saját kezébe veszi az igazságügyi reform kezelését, ami ahelyett, hogy megnyugtatta volna a már hetek óta tüntető tömeget, még olajat is öntött a tűzre – emiatt csütörtök este helyett péntek kora reggelre került át a Sunak–Netanjáhú találkozó.

Azonban nemcsak brit zsidók tiltakoztak Netanjáhú látogatása ellen, hanem a palesztinokkal szolidaritást vállalók is, mint az az alábbi videóban látszik.

Míg előbbi csoport az igazságügyi reform eltörlését és Netanjáhú esetleges távozását követelték, addig a palesztin zászlókat lebegtetők a Kelet-Jeruzsálemben élő muszlimok kényszeres kilakoltatásának megakadályozását, illetve az izraeli–palesztin konfliktusban Izrael vélt vagy valós túlkapásainak a beszüntetését.

Ugyanakkor a látogatás miatt nem csak Netanjáhú néz szembe kritikákkal:

brit civil szervezetek arra kérték a konzervatív Sunakot, hogy határolja el magát izraeli kollégájától.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt bukott vezetője például Twitteren arról értekezett, szerinte Netanjáhú Palesztinában apartheidet épít, ezért Rishi Sunaknak nem vörös szőnyeget kéne kiterítenie számára, hanem az emberi jogok megsértéséről kellene beszélnie.

Ennél keményebben fogalmazott az Oxfam vezető tanácsadója, Richard Stanforth. Kijelentette, számukra elfogadhatatlan, hogy a brit kormány vendégül látja Netanjáhút, és mélyítik a két ország közötti kapcsolatokat, „annak ellenére, hogy az izraeli kormány nap mint nap megsérti az emberi jogokat, látszólag büntetlenül”.

Míg az Amnesty International egyesült királyságbeli munkatársa, Kristyan Benedict arról beszélt, hogy miközben Netanjáhú leginkább azt szeretné elérni, hogy kormányát legitimálják, nem foglalkozik azzal, hogy Palesztinában „a megszálló erők civileket gyilkolnak, ellopják a földjeiket”. Ugyanakkor szerinte ennél is sokkolóbb, hogy

a brit kormány szemet huny az apartheid atrocitásai felett.

Rishi Sunak szóvivője egyébként közleményben kijelentette, a brit miniszterelnök Netanjahunak hangsúlyozta, hogy a két ország közötti kapcsolatokat megalapozó demokratikus értékek tiszteletben tartásán alapul. 

Netanjáhú szerint a bírói függetlenség visszaállítása, ellenzői szerint nem

Mint arról az Indexen többször is beszámoltunk, Benjámín Netanjáhú kormánya ellen már régóta tüntetnek Izraelben, amiért a kormány bevezetne egy igazságügyi reformot. Netanjáhú kormánya azt állítja, a javaslat célja, hogy visszaállítsák a bírói függetlenséget,

azonban ellenzői szerint a célja, hogy Netanjáhú kormánya a saját képére formálja a legfelsőbb bíróságot.

Egyébként Netanjáhú nemcsak Izraelben fogadják tüntetők: a hónap elején németországi látogatásán is demonstrálók fogadták a nacionalista kormányfőt. Berlinben ezenkívül Annalena Bearbock német külügyminiszter is aggályosnak nevezte az igazságügyi reform egyes pontjait.

(Borítókép: Rishi Sunak és Benjámín Netanjáhú 2023. március 24-én. Fotó: Chris J. Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok