Index Vakbarát Hírportál

Benjamin Netanjahu elhalasztja az izraeli bírósági reform bevezetését

2023. március 27., hétfő 18:41

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elhalasztotta az izraeli igazságszolgáltatás reformjára vonatkozó vitatott terveket. A bírósági reform miatt 80 ezer tüntető vonult az utcára.

A Zsidó Erő párt vezetője azt állítja, hogy beleegyezett a kormány a nagy indulatokat gerjesztő bírósági reformok elhalasztásába. Ben-Gvir azzal a feltétellel egyezett bele a jogszabály elutasítására vonatkozó vétó visszavonásába, hogy Netanjahu ígéretet tesz a következő ülésszakaszon való jóváhagyására.

A Zsidó Erő párt azt nyilatkozta, hogy párbeszédes alapon szeretné érvényre juttatni a törvénymódosítást – írja a Sky News.

A reformot, amely széles körű tiltakozásokat és nemzetközi elítélést váltott ki, így csak a jövő hónapban fogja megtárgyalni a parlament

– közölte a koalíciós tagpárt, a Jewish Power.

Korábban lapunk is írt arról, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök menesztette Izrael védelmi miniszterét, Joav Gallantot, miután a tárcavezető nyíltan kritizálta azt a törvénytervezetet, amely nagy tiltakozást váltott ki országszerte az utóbbi hetekben. 

Hétfő délután már arról számoltunk be az Indexen, hogy Izrael elnöke, Isaac Herzog hétfőn egy Twitter-posztban üzente meg a kormánynak és a parlamenti képviselőknek, hogy véget kell vetni a nagy botrányt kiváltó bírósági reformnak és az azzal kapcsolatos belpolitikai csatározásnak.

(Borítókép: Benjámin Netanjahu 2023. március 16-án. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok