Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Donald Trump ellen

2023. március 31., péntek 08:50

Egy manhattani esküdtszék megszavazta, hogy vádat emeljenek Donald Trump volt elnök ellen. Ő az első elnöki hivatalt betöltött személy az Egyesült Államok történetében, aki ellen büntetőjogi vádat emeltek.

A vádiratot titkosították, ami azt jelenti, hogy a konkrét vádpont vagy vádpontok nem nyilvánosak. Az esküdtszék azonban bizonyítékokat vizsgált meg, és tanúvallomásokat hallgatott meg arról, hogy Trump 2016-os elnökválasztási kampánya idején pénzt fizettek Stormy Daniels felnőttfilm-színésznőnek, állítólag azért, hogy ne mondja el, hogy évekkel korábban szexuális kapcsolata volt Trumppal. Trump várhatóan kedden 14:15-kor adja fel magát és jelenik meg a bíróságon − mondta egy, az ügyet ismerő forrás, aki névtelenséget kérve beszélt a nyilvánosan be nem jelentett tervekről − írta meg a The Washington Post

Trump azért kampányol, hogy 2024-ben visszatérhessen a Fehér Házba, és a republikánus szavazók körében végzett felmérések többségében ő vezet. Georgia államban és Washingtonban is büntetőeljárások folynak ellene, amelyek Joe Biden 2020-as választási győzelmének megdöntésére tett erőfeszítéseivel és a mar-a-lagó-i floridai otthonában és magánklubjában talált titkos anyagok kezeléséről szólnak.

Ezek az esetek komoly kérdéseket vetettek fel a nemzetbiztonsággal és a demokrácia alapvető funkcióival kapcsolatban. A New York-i ügy ezzel szemben egy titoktartási kifizetésből és Trump állítólagos, elnökké válása előtti magatartásából ered. A vádiratot hetek óta tartó találgatások előzték meg azzal kapcsolatban, hogy Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész megteszi-e vádemelést.

Az, hogy megvádolják − vagy bűnösnek találják − egy bűncselekmény elkövetésével, nem zárja ki Trumpot a hivatalért való indulásból. Mégis, a vádirat figyelemre méltó lehetőséget sugall: Trump hamarosan 77 éves lesz, aki úgy indul az elnökválasztáson, hogy egyúttal megpróbálja elkerülni elítélését. Trump tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, és azt állítja, hogy nem volt viszonya Danielsszel.

A manhattani kerületi ügyészség szóvivője csütörtök este közölte, hogy a hivatal felvette a kapcsolatot Trump ügyvédjével, hogy koordinálják a vádemelésen való megjelenését „egy olyan vádirat szerint, amely továbbra is titkos”.

Bragg és nyomozócsoportja hónapok óta vizsgálja, hogy Trump meghamisította-e a Daniels kifizetéséhez kapcsolódó üzleti nyilvántartásokat oly módon, hogy az a kampányfinanszírozás megsértésének minősülhet − a tények és vádak olyan halmazát, amelyet egyes ügyvédek „zombi” ügynek neveztek, mivel évek óta „élettelennek” tűnik, de valójában nem halott.

Trump, aki régóta szidalmazza a bűnüldöző hatóságokat, különösen, ha az ő magatartásának vizsgálatáról van szó, gyorsan kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elítélte a vádemelést. A demokraták szerinte „megszállottságukban hazudtak, csaltak és loptak”, hogy megpróbálják elkapni Trumpot, de most megtették az elképzelhetetlent, egy teljesen ártatlan személy ellen emeltek vádat, a választások nyílt befolyásolásával. „Ilyesmire még soha nem volt példa nemzetünk történetében.”

A vádiratot zárt ajtók mögött nyújtották be az alsó-manhattani bíróságon. Nem volt azonnal világos, hogy felbontják-e, mielőtt Trump megjelenik a bíróságon.

Trumpot, mint minden büntetőjogi vádlottat, várhatóan még a vádemelés előtt rabosítják, többek között ujjlenyomatot vesznek tőle és fényképet készítenek róla. A biztonság aggódik ad majd okot, tekintettel arra, hogy volt elnökként jelentős titkosszolgálati részleggel rendelkezik − ami újszerű kérdés egy történelmi ügyben. A Trump biztonsági részlegéért felelős különleges ügynök, Sean Curran, vagy Curran helyettese valószínűleg személyesen kíséri el Trumpot.

Mit jelent ez, és mi következik ezután

Trump csütörtök délután a Mar-a-Lagóban tartózkodott, amikor ügyvédjei közölték, hogy vádat emeltek ellene. Jogi csapatát meglepte a pontos időzítés az ügyet ismerő, névtelenséget kérő források szerint.

A volt elnök többször is tagadott valamennyi, vele szemben megfogalmazott vádban, és azt állította, hogy az ellene folyó nyomozás politikai indíttatású − ez a hozzáállás bázisának leghűségesebb követőit felizgatja, még akkor is, ha a republikánusok többsége sem szeretné Trumpot újra elnöknek.

Trump csütörtökön fogadkozott, hogy republikánus társait arra fogja buzdítani, hogy legyőzzék Bragget, aki egy megválasztott demokrata.

Aztán legyőzzük Joe Bident, és az utolsó korrupt demokratákat is ki fogjuk dobni a hivatalukból

− mondta.

Susan Necheles és Joseph Tacopina ügyvédek, akik Trumpot képviselik a Bragg-ügyben, nyilatkozatban erősítették meg, hogy ügyfelük ellen vádat emeltek, de azt mondták: „Nem követett el semmilyen bűncselekményt. Erőteljesen harcolni fogunk ez ellen a politikai vád ellen a bíróságon.”

Jogi szakértők szerint az ügy látszólagos vádelmélete az állami jog nem tesztelt alkalmazása, de ez nem feltétlenül végzetes az ügy szempontjából. Trump jogi csapata várhatóan megpróbálja majd elérni, hogy az ügyet még azelőtt ejtsék, hogy az egyáltalán bíróság elé kerülne − többek között azzal érvelve, hogy nem történt bűncselekmény, mert még Trump állítólagos magatartása sem felel meg a büntető törvénykönyv szövegének vagy az arra vonatkozó jogalkalmazásnak.

Egy Trump politikai műveleteit ismerő személy szerint a tanácsadók már készülnek a vádakra, és támadási irányvonalakat dolgoztak ki Bragg és a koronatanúk ellen.

David Urban, Trump egyik régi tanácsadója, aki már nem neki dolgozik, azt mondta, hogy Trump felkészült az ügyre. „Ha vádat emelnek az elnök ellen, akkor egy holttestnek kellene mellette feküdnie. Ez messze nem az” − mondta.

Az ügyészek előtt álló jogi kihívások mellett a Trump elleni ügy jelentős politikai ellenszelet is fog gerjeszteni. Számos republikánus választott tisztségviselő ugrott Trump védelmére csütörtökön, elítélve azt, amit a büntető igazságszolgáltatási rendszer fegyverré tételének neveztek.

Ronna McDaniel, a Republikánus Párt elnöke a vádiratot „a hatalommal való égbekiáltó visszaélésnek nevezte egy olyan ügyész részéről, aki az emberek biztonsága helyett a politikai bosszúra összpontosít”.

Bragg nyomozása a jelek szerint a korábbi Trump-ügyvéd és intézőember, Michael Cohen által kifizetett 130 ezer dollárra összpontosított. Cohen azt állította. hogy a 2016-os választások előtt a Daniels-féle tranzakciókban a pénzt ő fizette ki, hogy biztosítsa a nő hallgatását, és később Trump visszafizette neki a pénzt. A visszatérítéseket hamisan jogi költségeknek minősítették, állapították meg korábbi vizsgálatok.

A pornósztár, a pénz és az elnök: Trump ízléstelen útja a felelősségre vonáshoz

Jogi szakértők szerint Bragg a jelek szerint egy állítólagos üzleti csalás ügyét építi fel, amely vétség, de bűncselekménnyé fokozható, ha a csalást egy külön bűncselekmény előmozdítása vagy elfedése érdekében követik el. Ebben az esetben Bragg irodája a jelek szerint azt állítja, hogy üzleti nyilvántartásokat hamisítottak meg, hogy elrejtsenek egy olyan kifizetést, amely Trump 2016-os elnökjelöltségi pályázatának javára tett, nem bejelentett kampány-hozzájárulásnak minősült.

Trump ügyvédjei és védői azzal érveltek, hogy nem lehet őt ilyen bűncselekménnyel vádolni, mert a kifizetés célja nem a kampány segítése volt, hanem Trump hírnevének és házasságának védelme.

Cohen, aki valószínűleg kulcsfontosságú tanú lenne Bragg számára, börtönben ült, miután bűnösnek vallotta magát két szövetségi büntetőügyben − köztük egy, a mostanival kísértetiesen hasonló ügyben. Bűnösnek vallotta magát abban is, hogy hazudott a kongresszusnak. Szavahihetőségét Trump védői támadták, ami alááshatja tanúként való hitelességét.

Bragg irodája már nyert egy pert Trump családi vállalkozása ellen: tavaly év végén a New York-i Legfelsőbb Bíróságon sikeresen vádat emelt a Trump Organization ellen adócsalás és ahhoz kapcsolódó vádak miatt. Ebben az eljárásban Allen Weisselberg, a Trump Organization régóta vezető pozícióban lévő vezetője tanúskodott a Trump család cége ellen egy vádalku keretében, amely szerint öt hónap börtönbüntetést kellett volna letöltenie a tárgyaláson nyújtott segítségéért cserébe. Akár 15 év börtönbüntetés is várhatott volna rá, miután 1,7 millió dollárnyi jövedelem után követett el adócsalást.

A decemberi ítélet következtében a Trump Organizationt arra kötelezték, hogy fizessen 1,6 millió dolláros bírságot az államnak, amely a New York-i törvények szerint megengedett legnagyobb összeg. Trump ellen nem emeltek vádat az ügyben.

A Trump elleni kerületi ügyészi vizsgálat 2019-ben kezdődött, Bragg elődje, Cyrus R. Vance jr. alatt, és egy legfelsőbb bírósági jogi csatát eredményezett a Trump adóbevallásaihoz és a kapcsolódó feljegyzésekhez való hozzáférésért, amelyeket végül átadtak Vance hivatalának.

Bragg 2022-es hivatalba lépésének kezdetén elutasította a vezető ügyészek nyomását, hogy egy korábbi esküdtszéktől kérjék Trump megvádolását azzal a váddal, hogy hitelezők és biztosítótársaságok ellen követett el csalást azzal, hogy hazudott ingatlanjainak és egyéb vagyontárgyainak valódi értékéről. Bragg akkor azt mondta, hogy hivatala folytatja a nyomozást a volt elnök ellen, és az ügybe új ügyvédi gárda kapcsolódott be.

Vance korábban fontolóra vette, hogy vádat emeljen Trump ellen Daniels miatt, de az irodája ez knem volt járható út, és más ügyekre tért át, köztük a Trump Organization adózási gyakorlatára és vagyonértékelésére.

A szövetségi ügyészek szintén elutasították, hogy vádat emeljenek Trump ellen a Daniels-féle kifizetések miatt, bár Cohen ellen vádat emeltek.

(Borítókép: Donald Trump 2020. június 26-án. Fotó: Carlos Barria / Reuters)

Rovatok