Index Vakbarát Hírportál

Az orvosok hallgatnak, a Vatikán azonban megszólalt Ferenc pápa állapotáról

2023. március 31., péntek 15:10

Ferenc pápa várhatóan szombaton hagyja el a kórházat a legutóbbi orvosi vizsgálatok eredményeinek függvényében, és a tervek szerint másnap részt vesz a virágvasárnapi istentiszteleten – közölte pénteken a Vatikán.

Szerdán érkezett a hír, hogy kórházba vitték Ferenc pápát, miután légúti gyulladást diagnosztizáltak nála. A tájékoztatás szerint a katolikus egyházfő az utóbbi időben légzési nehézségekre panaszkodott, ezért néhány napra a római Gemelli kórházba szállították vizsgálatokra.

Ezt követően már érkezett hír arról, hogy javul az egyházfő állapota, csütörtökön már reggelizett, újságot olvasott és dolgozott is kórházi szobájában.

Őszentsége várhatóan holnap visszatér Santa Martába, amint a ma reggeli legújabb vizsgálatok eredményei ismertek lesznek

– közölte a Vatikán, utalva a Szent Péter-bazilika melletti rezidenciára, ahol a pápa lakik.

Kiemelve a pápa javuló egészségi állapotát: a Vatikán közölte, hogy csütörtök este pizzázott a kórházban orvosai, ápolói, asszisztensei és biztonsági személyzete körében – írja a Reuters.

Matteo Bruni vatikáni szóvivő megerősítette, hogy ha Ferenc valóban hazatér április 1-jén, akkor másnap részt vesz a virágvasárnapi istentiszteleten – az egyházi naptárban a húsvéthét ünnepségeit elindító fontos eseményen.

Hamarosan Magyarországra érkezik

Amennyiben egészségi állapota megengedi, Ferenc pápa április 28-án érkezik Rómából Magyarországra, ahol három napig vendégeskedik. A hivatalos program szerint a pápát április 28-án, pénteken délelőtt, kora délután fogadja majd Novák Katalin és Orbán Viktor.

A szentatya aznap a Karmelita kolostorban és a Szent István-bazilikában, szombaton az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban és a Papp László Budapest Sportarénában, az utolsó napon pedig a délelőtti, Kossuth Lajos téri szentmisét, homíliát követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán mond beszédet.

A katolikus egyházfő legutóbb 2021 szeptemberében, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából járt Magyarországon.

(Borítókép: Lisa Maree Williams / Getty Images)

Rovatok