Index Vakbarát Hírportál

Törökország megszavazta a finnek NATO-tagságát

2023. március 31., péntek 15:30

Így az utolsó akadály is elhárult a balti állam csatlakozása elől. Finnország lesz a NATO 31. tagállama.

Még március 17-én jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök finn kollégájával, Sauli Niinistővel tartott közös sajtótájékoztatón, hogy kormánya támogatja Finnország NATO-csatlakozását.

Akkor a török elnök úgy fogalmazott: reméli, hogy a török parlamentnek még a május 14-i törökországi elnök- és parlamenti választás előtt sikerül ratifikálnia Helsinki csatlakozását. Ez végül sikerült, mivel

a török parlament március 31-én jóváhagyta finnország NATO-csatlakozását.

Ezzel elhárult minden akadály az egyébként európai szinten ütőképes hadsereggel rendelkező balti állam csatlakozása elől, ami hivatalosan így majd a következő, júliusi NATO-csúcson válik a katonai szövetség részesévé.

A hírt a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is kommentálta, aki a Twitteren úgy fogalmazott: „Alig várom, hogy a következő napokban a NATO főhadiszállásán felvonhassam Finnország zászlaját. Együtt erősebbek és biztonságosabbak vagyunk.”

Az épp választási kampány hajráját folytató finn miniszterelnök, Sanna Marin szintén közösségi oldalán osztotta meg gondolatait a török parlament engedélye után. A finn kormányfő rövid üzenetében annyit írt: „Szövetségesként biztonságot adunk és kapunk. Meg fogjuk védeni egymást”, majd rátérve a török és magyar törvényhozás által blokkolt svéd csatlakozás ügyére, úgy fogalmazott:

Finnország most és a jövőben is Svédország mellett áll, támogatjuk a csatlakozásukat.

Az eddig katonailag független Finnország és Svédország még tavaly nyáron nyújtotta be formálisan is csatlakozását a katonai szövetséghez, miután az ottani közvélemény a NATO-csatlakozás felé mozdult el Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúja következtében.

A legtöbb NATO-tagállam korán ratifikálta a két ország csatlakozását, mindössze Törökország és Magyarország akadályozta hónapokig a két balti állam belépését a katonai szövetségbe. Ugyanakkor nemrég a magyar parlament is támogatta a finn ratifikációt,

míg Svédország kapcsán még továbbra sem tudni, hogy mikor fog megtörténni: az Országgyűlés még mindig nem tűzte ki az erről szóló szavazást.

A török parlament egyébként azután szavazta meg Finnország csatlakozását, hogy a héten Novák Katalin magyar köztársasági elnököt, két hete pedig Orbán Viktor miniszterelnököt fogadták az országban. A magyar kormányhoz hasonlóan a török is külön kezeli a két ország csatlakozását, és nem tudni, Stockholm mikor kaphatja meg a zöld utat Ankarától.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan 2022. szeptember 7-én. Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok