Index Vakbarát Hírportál

Éleződik a feszültség, Nagy-Britannia vétóra készül a NATO-ban

2023. április 1., szombat 12:49

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is bejelentkezett a NATO vezetői posztjára, de ennek nem mindenki örül a szövetségen belül.

A belgiumi születésű német politikus elnöki megbízatása csak jövőre jár le, de egy diplomáciai forrás szerint több NATO-tagállam javasolta neki, hogy idén októberben vegye át a szövetség vezetését, írja a The Sun.

A kiadvány szerint a volt német védelmi miniszter azonban nehéz harc elé néz, többek között azért, mert a lépés valószínűleg felháborítaná az euroszkeptikusokat.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár még idén távozik a pozíciójából, miután jelezte, hogy nem kívánja meghosszabbítani szeptember 30-ig szóló mandátumát.

A Fehér Ház szava döntő lesz

Hivatalos választás nincs, a 30 tagú nyugati szövetség zártkörűen, konszenzussal választja meg az új vezetőt. Az amerikaiak általában nem állítanak jelöltet, de a Fehér Háznak hagyományosan nagy beleszólása van abba, hogy ki kapja meg a posztot, emlékeztet a brit lap.

Brit források szerint Nagy-Britannia  valószínűleg megvétózná von der Leyen kinevezését, arra hivatkozva, hogy nem tudott jelentős eredményeket elérni a német fegyveres erők vezetőjeként.

A briteknek azért is fontos a mostani választás, mert Ben Wallace védelmi miniszter 20 év óta az első brit lehet, akit kineveznek a NATO főtitkárának. Sajtóhírek szerint Rishi Sunak miniszterelnök hivatalosan is támogatja a pályázatát.

Kaja Kallas észt miniszterelnök is esélyes a posztra – de ő állítólag már jelezte, hogy kiszáll a versenyből, mivel a saját határainál Oroszország fenyegető veszélyével néz szembe.

A kanadai pénzügyminiszter, Chrystia Freeland – aki félig ukrán származású – szintén szóba került mint lehetséges utód, de egy NATO-forrás szerint nem valószínű, hogy ő kapja meg a pozíciót, mivel Kanada nem teljesítette a szövetségre vonatkozó célt, miszerint a GDP két százalékát az ország védelmére kell költeni.

(Borítókép: Ursula von der Leyen 2023. január 11-én. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok