Index Vakbarát Hírportál

A NASA közölte: hamarosan jöhet a következő holdra szállás

2023. április 2., vasárnap 15:48

Április harmadikán, hétfőn hozza nyilvánosságra a NASA annak a három amerikai és egy kanadai űrhajósnak a nevét, akik jövőre körberepülik a Holdat. Az Artemis–2 nevű küldetés egy hatalmas lépés az újabb holdra szállás felé, amely várhatóan egy évvel később, 2025-ben történhet meg az Artemis–3 misszió részeként.

Április 3. nagy nap lesz a NASA életében, ugyanis bejelentik, hogy kik indulhatnak jövőre az Artemis–2 nevű küldetésre. 2024-ben körberepülik a Holdat, valamint ők repülhetnek majd elsőként az új Orion űrhajóval, amely tavaly már teljesített egy legénység nélküli missziót.

A kilövés a NASA floridai Kennedy Űrközpontjából történik egy SLS rakétával.

Ezután az Orion ledobja a gyorsítórakétákat más alkatrészek mellett, a főhajtómű pedig lekapcsol, és leválik. Ezt követően lép működésbe az űrhajó Európában épített kulcsfontosságú része, az úgynevezett ESA szervizmodul: az fogja elrepíteni az Oriont a Föld körüli pályáról a Hold felé – írja az Euronews.

Miután ez megtörtént, a legénység leveszi az Orion űrruháját, amely narancssárga színű, és képes hat napon keresztül életben tartani a legénységet, ha a nyomás csökkenne a kabinban. Ezeket a ruhákat a kilövéskor és a visszatéréskor kell viselniük.

A legénység összesen 9 napot és 13 órát tölt majd az űrkapszulában, mire eléri a Holdat, majd 6 napig maradnak a hold körüli pályán.

Az űrhajósok az akció keretében még nem érintkeznek a Hold felszínével, de ez egy nagy teszt lesz a rendszernek, amivel az Artemis–3 misszió keretében két év múlva űrhajósok szállnak majd le a Hold déli pólusán. Itt egyébként a NASA egy állandó holdbázist tervez felállítani hosszú távon.

Rovatok