Index Vakbarát Hírportál

Születésnapján bővül a NATO, Finnország is a szövetség tagja lesz

2023. április 3., hétfő 14:12

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megerősítette, hogy Finnország kedden, vagyis április 4-én csatlakozik a katonai szövetséghez.

Elmondta, hogy mind a 30 tagország jóváhagyta az ország csatlakozását. A zászlófelvonási ünnepségre holnap délután kerül sor, amely egyben a szövetség 74. évfordulója is lesz, jelezte Stoltenberg egy brüsszeli sajtótájékoztatón – írja a Sky News.

„Ez egy történelmi nap a szövetség számára” – jelentette ki.

„Először vonjuk fel a finn zászlót itt, a NATO főhadiszállásán. Ez egy jó nap lesz Finnország és az egész NATO számára” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy csalódott-e amiatt, hogy Svédország nem Finnországgal egy időben csatlakozik a NATO-hoz, Stoltenberg azt válaszolta, hogy „teljesen biztos” abban, hogy idővel a másik skandináv ország is taggá válik.

A magyar parlament március 27-én fogadta el a Finnország NATO-csatlakozási kérelmét ratifikáló javaslatot, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium több mint nyolc hónappal ezelőtt nyújtott be a parlamentnek. A szavazáson részt vevő képviselők közül 182-en igennel, hatan pedig nemmel voksoltak.

Háborúhoz vezethet a NATO-bővülés?

Az orosz állami tévében arra kérték Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy „szabadítsa fel” Finnországot a NATO-csatlakozás veszélyét látva.

MIVEL A NATO TERJESZKEDÉSE PUTYIN SZÁMÁRA AZ EGYIK LEGNAGYOBB VESZÉLYFORRÁST JELENTI, FINNORSZÁG CSATLAKOZÁSA MINDEN BIZONNYAL ÚJABB HÁBORÚRA ADHATNA OKOT

– jegyzi meg a Daily Star.

(Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvének aláírását követően Brüsszelben 2022. július 5-én. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok