Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi okozhatta az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedéseit

2023. április 3., hétfő 14:15

Évek óta folyik a találgatás, hogy vajon mi állhat az amerikai diplomaták titokzatos megbetegedése mögött, és bár a CIA korábban kizárta, hogy külföldi támadások állnának emögött, egy titkosítás alól frissen feloldott dokumentum most ennek éppen az ellenkezőjét állítja.

Mint megírtuk, pánik alakult ki, miután 2016 óta több esetben azonosítottak egy titokzatos megbetegedést az amerikai diplomácia több személyénél is. Az első esetet Kuba fővárosában, pontosabban a havannai amerikai nagykövetségen jelentették, amikor az ott szolgáló amerikai diplomaták megmagyarázhatatlan tünetek miatt orvosi segítségre szorultak. Az úgynevezett „Havanna-szindróma” azóta összesen 200 embert érintett, és a világ számos országában felütötte a fejét: az amerikai hivatalnokok Ausztriában, Indiában, az Egyesült Államokban és Vietnámban is tapasztaltak a megbetegedéshez hasonló tüneteket.

Tavaly közzétett jelentésében a CIA kizárta, hogy a betegséget külföldi támadások okoznák. A nyilatkozatukban azt írták, a megvizsgált áldozatok nagy részénél stressz és más természetes okok állnak a megbetegedés mögött. Egy titkosítás alól frissen feloldott dokumentum azonban most azt állítja, hogy 

a tüneteket valamilyen mikrohullámú fegyver válthatta ki.

A Gizmodo azt írja, a Havanna-szindróma megvizsgálására felállított Intelligence Community Experts Panel on Anomalous Health Incidents nevű bizottság szerint a tünetek – fejfájás, szédülés, egyensúlyvesztés, látás- és hallászavarok, átmeneti süketség és kognitív zavarok – pont olyanok, mint amiket egy elektromágneses hullámokat kibocsátó fegyver okozhatna. A jelentés készítői azt is kiemelték, hogy a rejtélyes megbetegedések tünetei meglehetősen egyediek, ezért kizárják, hogy azok hátterében stressz, radioaktív sugárzás, kémiai vagy biológiai anyagok, vagy más természetes okok állnának.

Ugyan számos teória született már a tünetek megmagyarázására – beleértve a tücskök ciripelését is –, azonban a legtöbben még mindig a National Academies elmélete mellett állnak ki, miszerint a Havanna-szindróma tünetei egy nagy erejű mikrohullámú fegyvernek köszönhetők. A hidegháború óta ugyanis mind az amerikai, mind az orosz, mind pedig a kínai kormány kísérletezik ilyen irányított energiájú fegyverekkel.

Rovatok