Index Vakbarát Hírportál

Már Ausztrália is betiltja a TikTokot

2023. április 4., kedd 08:57

Ausztrália sem bízza a véletlenre, és követi számos nyugati ország döntését, és megtiltja a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a törvényhozás képviselőinek és dolgozóinak informatikai eszközein.

Ausztrália többek között Új-Zéland, Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok példáját követi, amely országok kormányai adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok miatt már megtiltották a TikTok videómegosztó alkalmazás használatát a kormányzati eszközeiken.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szintén megtiltotta az alkalmazás használatát munkatársainak.

Mark Dreyfus ausztrál főügyész kedden jelentette be a TikTok betiltásáról szóló döntést, miután megkapta a hírszerzési és biztonsági ügynökségek elemzését az alkalmazásról. Ezt követően Dreyfus közölte, a TikTok-használatot a lehető leghamarabb betiltják munkatársaik eszközein.

A CNN kiemeli, Ausztrália döntése nyomán az Öt Szem hírszerző szövetség összes tagországa betiltotta a TikTok-használatot a kormányzati eszközökön, miután adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok vetődnek fel az applikációval szemben.

A második világháború után létrehozott Öt Szem szövetség egy hírszerzési megállapodás, amely szerint öt ország egymás közt állandó információmegosztást folytat. Ezek a tagállamok az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland és Ausztrália.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada már korábban bejelentette, hogy betiltja a TikTokot kormányzati eszközein, az új-zélandi parlament pedig nemrég jelentette be erről szóló döntését.  

Lee Hunter, a TikTok ausztráliai és új-zélandi vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat „rendkívül csalódott a döntés miatt”, amelyet véleménye szerint csak a „politika vezérel".

A több millió ausztrál felhasználónk olyan kormányt érdemelne, amely tényeken alapuló döntéseket hoz, és amely tiszteletben tartja a vállalatokat függetlenül a származási országuktól

– mondta Hunter.

A TikTok kémprogramként

A TikTok elleni globális fellépés Indiában kezdődött 2020-ban. A videómegosztó a Kínával közös határon történt halálos összecsapások után került fel a tiltott alkalmazások listájára, Újdelhi akkor arra hivatkozott, hogy szuverenitását védi. Ugyanabban az évben Donald Trump volt amerikai elnök azzal vádolta meg a TikTokot, hogy Peking kémkedésre használja.

A TikTok elismerte, hogy anyavállalata, a ByteDance Kínában dolgozó alkalmazottjai hozzáfértek az amerikai fiókinformációkhoz, de mindig is tagadta, hogy átadta volna az adatokat a hatóságoknak.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy teljesen kitiltja az alkalmazást az országból, ha az nem szakít a kínai tulajdonosi háttérrel.

Rovatok