Index Vakbarát Hírportál

Megbírságolták a TikTokot személyes adatokkal való visszaélés miatt

2023. április 4., kedd 13:51

Több mint tízmillió font bírságot szabtak ki a TikTokra többek között a 13 év alatti gyermekek személyes adatainak felhasználása miatt. Az applikációt jogtalanul használták kiskorúak, a vádak szerint a TikTok nem tett semmit a helyzet megoldásáért.

Az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatala (ICO) szerint a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás a szabályozások ellenére nem ellenőrizte felhasználói korát és nem távolította el a kiskorú felhasználók fiókjait – írja a Sky News.

A hivatal becslése szerint a TikTok 2020-ban akár 1,4 millió 13 év alatti brit gyermeknek tette lehetővé, hogy használja platformját annak ellenére, hogy a regisztráció alsó korhatára 13 év.

Vannak törvények, amelyek biztosítják, hogy gyermekeink ugyanolyan biztonságban legyenek a digitális világban, mint a fizikaiban. A TikTok azonban nem tartotta be ezeket a törvényeket

– mondta John Edwards, az Egyesült Királyság információs biztosa.

Edwards azt is elmondta, hogy a gyermekek adatait arra is felhasználhatták, hogy nyomon kövessék és profilozzák őket, és ezzel potenciálisan káros vagy nem megfelelő tartalmakat jeleníthettek meg számukra.

A TikTok szóvivője úgy reagált a döntésre, hogy vállalatuk nem ért egyet az ICO döntésével, de örül, hogy a bírságot 12,7 millió fontra csökkentették a tavaly meghatározott lehetséges 27 millió fonthoz képest.

Sok energiát fektetünk abba, hogy a 13 éven aluliakat távol tartsuk a platformtól, és 40 ezer fős biztonsági csapatunk éjjel-nappal azon dolgozik, hogy a platform biztonságos maradjon

– jelentette ki a szóvivő.

Támadások kereszttüzében 

Egyre több támadás éri a népszerű alkalmazást, az utóbbi időben számos ország döntött úgy, hogy az állami alkalmazottak a továbbiakban nem használhatják a kínai tulajdonú videómegosztó alkalmazást egyetlen olyan eszközön sem – beleértve a mobiltelefonokat is –, amelyeken hivatalos alkalmazások futnak.

Ennek oka, hogy ezek az országok úgy vélik, a TikTok adatgyűjtési módszere jelentős hozzáférést biztosít a telefonokon található tartalmakhoz.

Kedden Ausztrália is csatlakozott ezen országok sorába, korábban pedig  többek között Új-Zéland, Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is betiltotta az alkalmazást hivatalos szerveinél. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szintén megtiltotta az alkalmazás használatát munkatársainak.

A TikTok szóvivője csalódottságát fejezte ki a döntéseket illetően, és visszautasította a vádakat.

Rovatok