Index Vakbarát Hírportál

Mégsem valósul meg a magyar összefogás Szlovákiában?

2023. április 4., kedd 14:25

Hiába sikerült múlt héten megállapodni az egyik legnagyobb akadályban, úgy tűnik, vannak ennél nagyobb problémák is a Szövetség és a Magyar Fórum között. Utóbbi vezetője, Simon Zsolt elárulta: a jövőben kisebb szlovákiai pártokkal fognak tárgyalni a közös indulásról.

Simon Zsolt, egy szlovákiai magyar párt, a Magyar Fórum vezetője április 4-én egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

megrekedtek a tárgyalások a két szlovákiai magyar párt, a Magyar Fórum és a Szövetség között, amelyek így nem fognak együtt indulni a szeptemberi parlamenti választáson.

A sajtótájékoztatón, amelyet a felvidéki Új Szó élőben közvetített Facebook-oldalán, Simon elárulta: a korábbi három magyar pártból – a konzervatív Magyar Közösség Pártjából, az abból kiváló liberális szlovák–magyar vegyes pártból, a Most-Hídból, illetve a magyar összefogásért dolgozó Összefogás Mozgalomból – összeálló Szövetség mindössze két biztos bejutó helyet ajánlott Simonéknak, míg a pártelnök szerint nekik négy járna.

A tárgyalás annak ellenére rekedt meg, hogy múlt héten pozitív hírek érkeztek arról: a Magyar Fórumnak sikerült rávennie a Forró Krisztián vezette Szövetséget, hogy a választáson egy közösen kiválasztott, új névvel induljanak választási szövetségben, amire Forróék eddig nem voltak hajlandók.

Simon elmondta: a Magyar Fórum a továbbiakban a Szövetség helyett kisebb szlovák pártokkal egyeztet majd a közös indulásról,

e tárgyalások eredményeit pedig hamarosan be is szeretnék mutatni.

Hogy kik lehetnek a potenciális tárgyalópartnerek, jelenleg nem tudni: Simon ugyanis kizárta, hogy a korábbi Igor Matovic, majd Eduard Heger vezette kormánypártokkal egyeztetne, így a listáról kihúzhatjuk a Matovic-féle centrista-populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségeket (OĽaNO), a libertariánus SaS-t, a jobboldali-populista Család Vagyunkot (Sme rodina), illetve az egykori szlovák államfő, Andrej Kiska által alapított jobbközép-liberális Az Emberekértet (Za ľudí).

A pártelnök hozzátette, hogy a jelenlegi káoszhoz szerinte nagyban hozzájárult a decemberben megbuktatott, ám szeptemberig ügyvivő miniszterelnökként továbbra is kormányfői posztot betöltő Eduard Heger, így az általa alapított friss párttal, a Demokratival is kizárta az együttműködést.

Ezenkívül Simon már korábban bejelentette: sem a Robert Fico vezette Smerrel, sem az abból kiváló, Peter Pellegrini vezette szociáldemokrata Hlas-SD-vel nem hajlandó közösködni, újságírói kérdésre pedig elárulta, hogy a szélsőjobboldali pártokkal és a liberális Progresszív Szlovákiával sem szeretne közösen indulni.

azzal, hogy simonék felálltak a tárgyalóasztaltól, könnyen elképzelhető, hogy idén megismétlődhet az, ami 2020-ban, azaz egy magyar párt sem jut majd be a szlovák parlamentbe.

Annak ellenére hogy a legutóbbi parlamenti választáson a szlovákiai magyar pártokra összesen 5,95 százaléknyi szavazat érkezett, mivel akkor két magyar lista is volt, így a szavazatok megoszlottak közöttük.

Az MKP-ból, az Összefogás Mozgalomból és a most a tárgyalóasztaltól felálló Magyar Fórumból álló választási szövetség a szavazatok 3,9 százalékát szerezte meg, míg az akkor még Bugár Béla fémjelezte Most-Híd 2,05 százalékot.

Mint azt nemrégiben hosszan kifejtettük, a szlovákiai magyarság képviselete a legutóbbi választás óta válságban van Szlovákiában.

A pártok közötti együttműködést a kényszer szülte, és a Szövetséget is csak nagy nehezen, többször bukottnak hitt tárgyalások folytán sikerült valamennyire megalapítani. A kaotikus szlovákiai politikai helyzetet ebben a cikkünkben mutattuk be.

Rovatok