Index Vakbarát Hírportál

Építőmunkások tettek tönkre egy több mint 215 millió forintot érő Banksy-graffitit

2023. április 4., kedd 13:27

Tönkrement a világhírű brit graffitiművész, Banksy egyik híres alkotása, a „Morning is Broken” című falfestmény. Az alkotás a kenti Herne Bay tengerparti város egyik elhagyatott házának külső falára volt felfestve, és becslések szerint körülbelül 500 ezer fontot (vagyis több mint 215 millió forintot) ért.

Banksy értékes graffitije egy fiatal fiú és egy macska sziluettjét ábrázolta az ablakban, amelyen a fiú épp elhúzza a függönyöket a brit város, Herne Bay házának külső falán.

A Morning is Broken alapjául szolgáló régi házat nemrég lebontásra ítélték. A Mirror számolt be arról, hogy mikor kedden megkezdődtek az építési munkálatok a területen, az érintett falszakaszt is elbontották. 

A KIVITELEZŐK később AZT MONDtÁK: FOGALMUK SEM VOLT ARRÓL, HOGY EGY HÍRES BANKSY-ALKOTÁST TESZNEK TÖNKRE.

Egy 30 éves street art rajongó, Jacob Smith a lapnak elmondta: két éven át hiába „nyaggatta” az utcai művészt, hogy készítsen sablont a szóban forgó graffitiről, ugyanis egy ilyen műalkotást jó pénzért lehetett volna eladni: a becslések szerint 500 ezer fontért kelhetett volna el, ami átszámítva több mint 215 millió forintnyi összeget jelent.

A darab eredetiségét maga Banksy is megerősítette Instagram-fiókján, ahova három fotót töltött fel az alkotásáról.

A Morning is Broken című falfestmény maradványait azóta kihalászták a törmelékek közül. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a faldarabokkal.

Korábban ellopták Banksy egy másik művét

Pár hónapja számoltunk be a graffiti művész másik művének rongálásáról. E szerint az ukrán főügyészség eljárást kezdeményezett a tolvaj ellen, aki el akarta lopni Banksy egy kijevi házfalra festett alkotását.

A férfi több társával december elején vágta ki a műalkotást, amelyet Banksy az ukrán főváros Hosztomel külvárosának egy falára festett. A festményen egy széken álló nő látható köntösben, gázálarcban, kezében tűzoltó készülékkel.

A kép kivágását a helyi lakosok vették észre és jelentették a rendőrségnek, amely elfogta az elkövetőt.

Rovatok