Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump: Nincs itt semmi látnivaló

2023. április 5., szerda 09:05

A Fehér Ház nem kommentálja az ügyet, a kongresszus republikánus elnöke szerint az ügyész visszaél a hatalmával, ügyvédje szerint Donald Trump frusztrált, dühös és csalódott. Megérkeztek az első reakciók a volt elnök elleni vádemelésre.

„A meghallgatás sokak számára sokkoló volt, de nem történt meglepetés. Gyakorlatilag minden jogi szakértő azt mondta, hogy nincs itt semmi látnivaló. Semmi törvénytelen nem történt” − írta Donald Trump vád alá helyezését követően saját, Truth Social nevű közösségi oldalán.

A volt elnök életének egyik legnehezebb napjáról szóló képgalériánkat ITT tekintheti meg. 

Amikről az ügyben szó van, azok New York államban bűncselekménynek számítanak, függetlenül attól, hogy ki követte el őket. Nem tudjuk és nem is fogjuk figyelmen kívül hagyni a súlyos bűncselekményeket

− mondta Alvin Bragg, a Donald Trump ügyében eljáró manhattani kerületi ügyész újságíróknak Trump vád alá helyezése utáni első nyilvános nyilatkozatában.

Bragg vezette a Trump által fizetett hallgatási pénzek ügyében indított vizsgálatot, és bizonyítékokat gyűjtött az állítólagos hamisított üzleti feljegyzésekről.

Kevin McCarthy: Az ügyész visszaél hatalmával 

„Alvin Bragg ( − a szerk.) megpróbál beavatkozni a demokratikus folyamatainkba azzal, hogy szövetségi törvényre hivatkozva politikai vádakat emel Donald Trump elnök ellen, bevallottan szövetségi források felhasználásával, miközben azzal érvel, hogy a nép képviselői a kongresszusban nem rendelkeznek hatáskörrel ennek a bohózatnak a kivizsgálására. Nem így van. Bragget a szövetségi igazságszolgáltatási eljárás fegyverré tételéért a Kongresszus fogja felelősségre vonni” − írta Twitter-oldalán a Donald Trump elleni vádemelésre reagálva Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház republikánus elnöke. 

Már megint itt tartunk − ez a hatalommal való felháborító visszaélés egy radikális ügyész részéről, aki erőszakos bűnözőket enged szabadon, miközben politikai bosszút forral Trump elnök ellen. Utasítom az illetékes bizottságokat, hogy haladéktalanul vizsgálják meg, hogy a szövetségi pénzeket arra használják-e, hogy felforgassák a demokráciánkat azáltal, hogy politikai indíttatású büntetőeljárásokkal avatkoznak be a választásokba

− tette hozzá. 

Alexandria Ocasio-Cortez, New York városa 14-es választókerületének emblematikus demokrata képviselője közösségi oldalán úgy fogalmazott Donald Trumpról, hogy 

nyilvánosan megfélemlít egy bírót, és a támogatói családjaira irányítja a reflektorfényt − akik közül sokan a bíróságon beismerték, hogy erőszakot követtek el a nevében.

Tudja, hogy mit csinál.

„A történelem nemcsak úgy fog emlékezni Donald Trumpra, mint az első elnökre, akit kétszer vád alá helyeztek, hanem mint az első elnökre, aki ellen bűnvádi eljárás indult. Ma a törvény végre utolérte Donald Trumpot és korrupt és meggondolatlan viselkedését. Senki sem áll a törvények felett, függetlenül attól, hogy mennyire gazdag vagy hatalmas” − fogalmazott közleményében a Rashida Tlaib michigani demokrata képviselő.

A volt elnökjelölt szerint ez a törvények manipulálása

Joaquin Castro texasi demokrata képviselő közleményében úgy fogalmazott, hogy „egy volt elnök vád alá helyezése példa nélküli, a manhattani kerületi ügyész nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor Donald Trumpot felelősségre vonta” − közölte az al-Jazeera nemzetközi kiadása. 

Adam Schiff kaliforniai demokrata képviselő, aki a vezető ügyész volt a Trump elleni 2020-as szenátusi vádemelési perben, azt mondta, hogy „komor pillanat országunk életében, amikor egy volt elnököt kell vád alá helyezni egy büntetőügyben. Bár az ügy bizonyítása az ügyészségre hárul, fel kell ismernünk azt, ami a legfontosabb: még a leghatalmasabbakat is felelősségre kell vonni, és hogy senki sem áll a törvények felett.”

Marco Rubio, Texas állam szenátora, 2016-os elnökjelölt úgy reagált, hogy  

a mai mindannyiunk számára rossz nap, mindannyian nagyon sokáig bánni fogjuk. Ma új normát állítottunk fel arra, hogy ha tényleg le akarsz győzni valakit, semmi sem állíthat meg. Úgy manipulálhatod a törvényt, ahogy csak akarod, hogy megvádolj valakit.” Rubio hozzátette, hogy a Trump elleni vádak „abszurdak”.

A Fehér Ház nem kommentálja az ügyet

Azt hiszem, az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy amikor egy ilyen folyamatban lévő ügyről van szó, mint ez, mi egyszerűen nem kommentáljuk

− mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője a sajtótájékoztatóján az újságíróknak.

Chuck Schumer, a demokrata párt szenátusi frakcióvezetője a Twitteren azt írta, hogy 

Hiszem, hogy Donald Trumpnak tisztességes, a tényeket és a törvényt követő tárgyalása lesz. Az igazságszolgáltatási rendszerünkben nincs helye semmilyen külső befolyásnak vagy megfélemlítésnek a jogi eljárásban. Miközben a tárgyalás folyik, a tiltakozás amerikai jog, de minden tiltakozásnak békésnek kell lennie.

Ted Cruz republikánus szenátor azt írta, hogy „a Donald Trump elleni vádemelés politikai és teljesen alaptalan”.

Donald Trump unokahúga szerint a volt elnök hatalmas pusztítást hagyott maga után

Mary Trump, a volt elnök unokahúga úgy nyilatkozott, hogy „a New York-i események nyilvánvalóan régóta váratnak magukra. Ez egy történelmi nap, és annak, ami az alsó-manhattani bíróságon fog történni, óriási következményei lesznek az országra nézve.”

Donald olyan sokáig elkerülte a felelősségre vonást, és annyi pusztítást hagyott maga után, hogy sok mindent kell feldolgozni

− tette hozzá a #HappyIndictmentDay (BoldogVádemelésiNap) hashtaggel.

„A volt elnök frusztrált, feldúlt, de motivált. És ez nem fog megállni, ez nem fogja őt lelassítani. Pontosan erre számított. Szóval ennyiben nem meglepő, de persze ő is feldúlt, frusztrált, csalódott és dühös, hogy ez megtörtént” − mondta Ted Blanche, Donald Trump ügyvédi csapatának tagja. 

(Borítókép: Justin Lane / MTI / EPA)

Rovatok