Index Vakbarát Hírportál

Ezentúl nehezebb lehet megszerezni és megtartani is a jogosítványt

2023. április 5., szerda 05:56

Mint ismeretes, az Európai Unió előírta a 70 év feletti sofőrök vezetési alkalmasságának ellenőrzését, de úgy tűnik, megszerezni is nehezebben lehet majd a jogosítványt. Brüsszel ugyanis bevezetné a jogosítványhoz jutás feltételeinek szigorítását, többszintűvé tételét. Mindemellett a zéró toleranciát is kiterjesztenék minden államra a fiatalok esetében.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy brüsszeli tervezet szerint jelentősen szigorítanák a gépjárművezetésre vonatkozó szabályokat az Európai Unióban. A jövőben minden 70 év feletti idős embernek bizonyítania kell, hogy még mindig alkalmas a vezetésre, ráadásul ötévente.

Sok még a tisztázatlan részletkérdés, de az Európai Unió komolyan gondolja, hogy 2030-ra a 2020-as szint felére kell csökkenteni a közúti balesetekben elhunytak számát, 2050-re pedig el kell érni, hogy senki ne haljon meg Európa útjain, és tenni is kész e célok elérése érdekében.

Ennek értelmében a jövőben 70 év felett valamilyen formában mindenképpen bizonyítaniuk kellene a gépjárművezetőknek, hogy még alkalmasak a vezetésre.

Ezt azzal indokolták, hogy az Európai Unió Statisztikai Hivatalának adatai szerint 2018-ban a közlekedési balesetekben elhunytak között a 65 év felettiek aránya 28 százalék volt. 2010-ben e korosztály aránya a halálos áldozatok között 22 százalék volt.

Azonban, ha csak a városokban történt halálos kimenetelű közlekedési baleseteket vizsgáljuk, akkor a 65 év felettiek aránya 38 százalékos, míg a gyalogosok között közelít a 60 százalékhoz.

Már több európai országban is bizonyítani kell az idős sofőröknek, hogy alkalmasak a biztonságos vezetésre, amelyet a Közlekedésbiztonság.kti.hu össze is gyűjtött:

Amint látható, e tekintetben a magyar szabályozás az Európai Unión belül a szigorúbbak közé tartozik.

Határokon átnyúló büntetések

A részletszabályok kialakítása a legtöbb esetben továbbra is nemzeti hatáskörben maradna, azonban az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) több javaslatát is megfogadhatja az Európai Unió, amelyek határokon átnyúló hatósági fellépést tennének lehetővé a közlekedési szabálysértések megelőzése és az elkövetett szabályszegésekért kiszabott büntetések be-, illetve végrehajtásában.

Bulgária, Horvátország, Magyarország és Ausztria között már 2013 óta van érvényben egy olyan együttműködési megállapodás, aminek értelmében az egymás országában elkövetett közlekedési szabálysértések büntetéseit kölcsönösen behajtják.

De a tervek szerint, ha bármelyik tagállamban eltiltottak valakit a gépjárművezetéstől, az eltiltása az Európai Unió valamennyi tagállamára érvényes lesz. Csakúgy, mint a gyorshajtás és az ittas vezetés is a tervek szerint.

Fiatalság bolondság

Emellett szigorítanák a jogosítványhoz jutás feltételeit is osztrák mintára. Emellett többszintűvé tennék azt. Ennek oka, hogy a felmérések szerint a balesetek kockázata a friss jogosítvánnyal vezetők körében a legmagasabb.

Minden ötödik balesetben érintett gépjárművezető a jogosítvány megszerzését és az önálló vezetés megkezdését követő első hat hónapban okoz vagy szenved el balesetet.

A javaslat szerint azokban az országokban is elrendelhetnek zéró toleranciát a kétévesnél frissebb jogosítvánnyal közlekedők számára, ahol a kismértékű alkoholfogyasztás megengedett a gépjárművezetők számára.

A kezdő sofőrök védelme és az általuk okozott balesetek csökkentése érdekében a tanács felnőtt jelenlétéhez kötné a kezdő sofőrök éjszakai vezetését.

Ennek az indoklása, hogy egy csapat egy autóban utazó fiatal ne kergethesse bele a még rutintalan, a közlekedés valós kockázatait felmérni nem mindig tudó sofőrt veszélyes helyzetekbe.

(Borítókép: A. Perez Meca / Europa Press / Getty Images)

Rovatok