Index Vakbarát Hírportál

Von der Leyen és Macron arra kérte Kínát, beszélje rá Putyint a tárgyalásokra

2023. április 6., csütörtök 21:30

Az Európai Bizottság elnöke és a francia elnök háromnapos pekingi látogatásukon egyeztetéseket folytattak a kínai államfővel és más magas rangú kínai tisztségviselőkkel.

Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Kínának nagy szerepe van az ukrajnai béke megteremtésében, ezért a kínai vezetőkkel folytatott tárgyalásaikat azzal a kéréssel zárták csütörtökön, hogy Peking segítsen helyreállítani a békét Ukrajnában.

Macron és Von der Leyen is kifejezte reményét, hogy Kína nyomást fog gyakorolni Oroszországra, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat az ukrajnai konfliktusban. Erről ők maguk számoltak be újságíróknak a tárgyalások után. Von der Leyen még a megbeszélések előtt nyilatkozva úgy fogalmazott:

Kína nagy jelentőséggel bír Európa számára, kölcsönös függőségekkel és hosszú közös történelemmel,

de hozzátette: az EU–Kína-kapcsolatok összetettebbé váltak az elmúlt években, és „e kapcsolatok szempontjait meg kell vitatni”.

Az Európai Bizottság elnöke közölte Hszi Csin-pinggel, hogy amennyiben Peking fegyverekkel látná el Oroszországot, az sokat ártana az EU és Kína kapcsolatának, és a nemzetközi joggal is ellentétes lenne.

Kína első embere azt mondta, hogy a francia elnök látogatása valóban új impulzusokat adhat, és jobb légkört teremthet Peking Európához fűződő kapcsolatában, Von der Leyennel pedig azt közölte, hogy beszélni fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, amikor erre „az idő és a körülmények is megfelelők” lesznek.

A 90 percig tartó kétoldalú találkozójuk kezdetén Macron felhívta Hszi figyelmét arra, hogy „az ukrajnai háború nagy csapást mért a nemzetközi stabilitásra”, és számít Kínára, hogy

mindenkit visszatérít a tárgyalóasztalhoz.

Hszi is elmondta, hogy a tűzszünet megteremtése az elsődleges, emellett fel kell lépni a kialakult helyzetet tovább bonyolító lépések ellen. Hszi kifejtette, hogy szerinte az ukrajnai válság nem Kína és az EU közötti probléma, és Kína továbbra is pozitív szerepben fog részt venni a béketárgyalások elősegítésében.

Rovatok