Index Vakbarát Hírportál

Ursula von der Leyen: Európának figyelnie kell a Kínától való függőségre

2023. április 6., csütörtök 19:37

Az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok egyre kevésbé kiegyensúlyozottak − jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) vezetője a kínai vezetéssel folytatott pekingi megbeszélést követő sajtótájékoztatón csütörtökön. A kínai elnök szerint a gazdasági együttműködésre kell összpontosítani.

Von der Leyen április 5–7. között tartózkodik Kínában Emmanuel Macron francia elnökkel együtt. Az EB vezetője elmondta: az EU és Kína közötti kereskedelem volumene tavaly napi 2,3 milliárd eurót tett ki, majd hozzátette, hogy az egyenlő feltételek megteremtése érdekében az EU éberebben figyel oda érdekeinek védelmére és a kínai függőségre.

Ursula von der Leyen hozzátette: a Kínával együttműködő európai cégek kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint a kínaiak. „A mai üléseken hangsúlyoztam, hogy foglalkozni kell a függőséggel és az érzékeny technológiák exportjával kapcsolatos egyensúlyhiányokkal és kockázatokkal” – fogalmazott. 

Hszi Csin-ping kínai elnök azután, hogy tárgyalt Ursula von der Leyennel, kijelentette: Kínának és az Európai Uniónak kapcsolataikban a gazdasági együttműködésre kell összpontosítaniuk, a kölcsönös előnyökre és az eredményekre. Támogatniuk kell továbbá a gazdasági globalizációt és a kereskedelem liberalizációját, mélyreható párbeszédet kell folytatniuk a gazdasági és kereskedelmi együttműködésről, és mindkét fél számára elfogadható megállapodásokat kell kötni tárgyalások révén.

Hszi Csin-ping megjegyezte: Kína az EU fontos partnere az olyan problémák megoldása területén, mint az energetika és az infláció, emellett Kína hozzájárul az EU versenyképességének növeléséhez − írta meg az MTI.

Rovatok