Index Vakbarát Hírportál

Erdőtűz pusztít Spanyolországban, 70 embert evakuálni kellett

2023. április 6., csütörtök 21:43

A spanyolországi Andalúzia déli részén az utóbbi egy napban pusztító erdőtűz miatt 70 embert ki kellett menekíteni otthonából − közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

A lángok az Ibériai-félsziget déli sarkában található Tarifa helység erdős területén csaptak fel szerdán, a helyenként 80 kilométer/órás széllökések miatt a lángok gyorsan továbbterjedtek, és további lakott területet veszélyeztettek, ezért a hatóságok hajnalban 70 lakos evakuálását rendelték el elővigyázatosságból a cádizi járásban található El Chaparral faluból − közölte az MTI. 

A kimenekített lakosok közelben élő családtagjaiknál, valamint a hatóságok által kialakított ideiglenes befogadóközpontban töltötték a hajnalt. A tűz eddig mintegy 50 hektárnyi területet perzselt fel. A megfékezésén dolgozó öt tűzoltóegység munkáját hét repülőgép támogatja − közölték a hatóságok, amelyek egyes szintű készültséget rendeltek el az erdőtűz miatt.

Spanyolországban az elmúlt három évben kevesebb csapadék esett az átlagosnál. A hatóságok úgy vélik, hogy az eddig csak nyárra korlátozódó erdőtűzveszély az éghajlatváltozás miatt már tavasztól őszig tart.

Az európai erdőtüzek fekete évében, 2022-ben Spanyolország volt a leginkább sújtott európai ország: csaknem ötszáz erdőtűz több mint háromszázezer hektárt perzselt fel – derül ki az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adataiból.

Rovatok