Index Vakbarát Hírportál

Házi őrizetbe kerül a Katar-gate-ügy egyik gyanúsítottja

2023. április 6., csütörtök 21:30

Egy brüsszeli bíróság csütörtökön elrendelte a korrupciós botrányban érintett Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista európai parlamenti (EP) képviselő házi őrizetbe helyezését − közölte Laurent Kennes, a lombardiai politikus jogi képviselője.

Panzerit december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok. Az olasz sajtó szerint hamarosan elengedik Saint-Gilles börtönéből. Az olasz politikusnak a továbbiakban brüsszeli otthonában kell tartózkodnia, lábán pedig elektronikus bilincset kell viselnie − közölte az MTI. 

Pier Antonio Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal, amelyben egyéves börtönbüntetésben sikerült megállapodnia a bírósággal. Korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott Marc Tarabella belga EP-képviselőnek „a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért”.

A görög szocialista Eva Kailit és három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A volt alelnök szintén letartóztatott élettársa, az olasz Francesco Giorgi később beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amely segítségével Marokkó és Katar megpróbálta befolyásolni az EP döntéseit.

Az ügyben eddig öt ember ellen emeltek vádat: Eva Kaili, Marc Tarabella és Francesco Giorgi mellett Pier Antonio Panzeri a negyedik, aki korábban EP-képviselői munkája mellett a Fight Impunity (Le a mentelmi joggal) nevű civil szervezet alapító elnöke is volt, az ötödik pedig Niccolo Figa-Talamanca lobbista, a No Peace Without Justice (Nincs béke igazság nélkül) nevű civil szervezet igazgatója.

Rovatok