Index Vakbarát Hírportál

A Ryanair vezérigazgatója ismét beleszállt a magyar kormányba

2023. április 7., péntek 06:35

Michael O’Leary, a Ryanair légitársaság vezérigazgatója egy interjúban kritizálta a magyar kormánynak a tervét, mely szerint a közeljövőben felvásárolnák a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető vállalatot, a Budapest Airportot.

A kormány már az előző évben is jelezte, hogy szeretné mielőbb visszavásárolni a Budapest Airportot, és azt is, hogy a tárgyalások a célegyenesben vannak. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter legutóbb azt mondta, szeretnék, ha még az idei év vége előtt megtörténne a felvásárlás.

Michael O’Leary nemrég a Forbes magazinnak adott interjút, amelyben kitért erre is. Arra a kérdésre, hogy mit szól a magyar kormány tervéhez, azt mondta:

Minek? Hogy veszteségessé tegye? A kormányok általában nagyon rossz tulajdonosai a reptereknek és légitársaságoknak. Láthatjátok, hogy a Malévval is milyen kiváló munkát végeztek.

Hozzátette, „az állami tulajdonost gyakran sarokba szorítják a szakszervezetek és a hosszú távú infrastrukturális beruházások helyett rövid távú szavazatszerzési céllal hoznak rossz döntéseket. Én odamegyek a Boeinghez és rendelek 150 gépet másfél milliárd dollárért, egy kormány, ha akarja, se tehetne hasonlót, mert a közpénzre vigyáznia kell.”

A lényeg, hogy az üzleti célú utaztatást a magánszektor sokkal eredményesebben tudja üzemeltetni, mint az állam

– összegezte véleményét a Ryanair-vezér.

Nagy Márton ezzel szemben néhány napja azt mondta: „A magyar kormány sokkal jobban tudná fejleszteni a repülőteret, a befektetők is látják, hogy a kormány másfajta szemléletben többet tud ebből kihozni.”

A kormány és a Ryanair vezérigazgatója között azóta tart a csörte, hogy 2022 nyarán mások mellett a légitársaságokra is extraprofitadót vetett ki a kormányzat.

(Borítókép: Michael O'Leary. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok