Index Vakbarát Hírportál

Hekkertámadás érte a szlovén külügyminisztériumot

2023. április 7., péntek 16:50

Az erről beszámoló szlovén portál szerint más országok is érintettek lehetnek a támadásban.

A 24ur nevű szlovén kereskedelmi tévé internetes oldala arról számolt be cikkében, hogy súlyos kibertámadás érte a szlovén külügyminisztériumot.

A támadás tényét a külügyminisztérium is megerősítette a portálnak. Tanja Fajon külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy jelenleg még a támadás súlyosságának a felmérésénél tartanak, ugyanakkor elmondása szerint a támadás a minisztérium működését nem akadályozza.

A tevékenységet mi magunk fedeztük fel partnereinkkel együttműködve. Az alapos vizsgálattal egy időben minden megfelelő intézkedést megtettünk

– fogalmazott a portálnak.

Eddig a támadásról nem sokat tudni: Fajon azt mondta, „nyilvánvalóan régóta tart”, és egy harmadik országból érkezett a támadás, ugyanakkor az ügy titkos jellege miatt nem részletezte, hogy ki lehetett a támadó, illetve azt sem, hogy milyen jellegű támadás volt, és pontosan mikor történt.

A 24ur szerint azonban nemcsak Szlovéniát érhette a támadás, hanem a legtöbb uniós tagállam külügyminisztériumát és diplomáciai hálózatát

– ugyanakkor ezt az információt eddig senki más nem erősítette meg.

Máshol is történt hasonló

A napokban egyébként a finn parlament és a kormányból búcsúzó Sanna Marin oldalát is megtámadták, épp aznap, amikor az északi ország 31. tagállamként hivatalosan is csatlakozott a NATO katonai szövetséghez.

Akkor az oroszokhoz közel állható Noname 057(16) nevű hekkercsapat vállalta magára a túlterheléses, DDoS-támadást.

Régóta tartó probléma a kibertámadás

A 2010-es évtizedekben nőtt meg az ehhez hasonló, kormányok elleni hekkertámadások száma, miután az információ- és adatgyűjtést célzó kibertevékenységeket felváltották a gyakran államok által pénzelt kibertámadások.

Az első ilyen támadást még George W. Bush elnöksége idején Amerika indíthatta Irán ellen – az első kiberfegyvert, a Stuxnetet használták –, azonban azóta az észak-koreai, iráni, orosz és izraeli kibertevékenységek száma is megnőtt – ugyanakkor a támadásokat az államok mindig tagadják.

Az egyre gyakoribb esetek miatt az államok is jobban felkészülnek az ilyen jellegű támadásokra, és próbálnak védettebb, fejlettebb hálózatokat kialakítani. A hekkertámadásokról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Rovatok