Index Vakbarát Hírportál

Kína hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban

2023. április 8., szombat 07:30

A kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval az Egyesült Államokban.

A kínai hadsereg szóvivője egy közleményben azt írta, katonai manővereik komoly figyelmeztetésként szolgálnak a Tajvan függetlenségére törekvő szeparatista erőknek, a velük összejátszó külső erőknek és provokatív tevékenységüknek.

A helyi tengerészeti hatóságok bejelentették, hogy a kínai hadsereg hétfőn éleslövészetet tart a Tajvani-szorosban, a keleti Fucsien tartomány partjainál.

Tajpej szerint a manőverek veszélyeztetik az ázsiai csendes-óceáni térség stabilitását és biztonságát.

A bejelentések Caj Jing-ven elnök e heti egyesült államokbeli látogatását követik, ahol szerdán találkozott Kevin McCarthyval, a képviselőház elnökével.

Peking határozott és erőteljes intézkedéseket helyezett kilátásba megtorlásként.

Kína nemtetszéssel szemléli a tajvani hatóságok és az Egyesült Államok közeledését, amelynek keretében Washington a hivatalos kapcsolatok hiánya ellenére jelentős katonai támogatást nyújt a szigetnek.

Kína a 23 millió lakosú Tajvant az egyik tartományának tekinti, amelyet az 1949-es kínai polgárháború vége óta nem sikerült újraegyesíteni területének többi részével. Az Egyesült Államok 1979-ben elismerte a Kínai Népköztársaságot, és ezáltal elvileg nem lehet hivatalos kapcsolata a Kínai Köztársasággal (Tajvannal) – emlékeztet az MTI.

Csütörtök óta Peking fokozza a Tajvanra gyakorolt katonai nyomást azzal, hogy hadihajókat és repülőgépeket küld a szorosba.

Az új manőverek pontos helyét nem határozták meg, eltekintve a hétfői éleslövészeti gyakorlatoktól, amelyek helyszíne Kína Tajvannhoz legközelebbi pontjánál lesznek. A kínai partok és a sziget közötti tengerszoros legszűkebb része mintegy 130 kilométeres.

Rovatok