Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a leggyakrabban használt abortusztablettát az Egyesült Államokban

2023. április 8., szombat 18:22

Egy texasi bíró elrendelte a leggyakrabban használt abortusztabletta forgalmazásának felfüggesztését az Egyesült Államokban, amivel nők millióinak korlátozhatják a gyógyszeres terhességmegszakításhoz való hozzáférést. Felmerült az is, hogy a döntést követően más államokban is korlátozhatják a tablettához való hozzáférést. Egy másik bíró viszont nem sokkal később ezzel ellentétes döntést hozott.

Matthew Kacsmaryk bíró – Donald Trump korábbi elnök kinevezettje – egy texasi abortuszellenes csoport által benyújtott keresetről döntve mondta ki azt, hogy

a mifepriszton nevű készítmény biztonságosságát soha nem vizsgálta meg megfelelően a gyógyszereket jóváhagyó amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA).

A texasi bíró ezért nemcsak a gyógyszer forgalmazási engedélyét blokkolta, hanem az FDA jóváhagyását is visszavonta. A végzés egy hét múlva lép érvénybe, ugyanis Joe Biden kormányzata megfellebbezte a döntést – írja a The Wall Street Journal.

Az amerikai kormányzat azzal érvelt, hogy a mifeprisztontabletta használatát, hatásait a tudomány kellő mértékben alátámasztotta. A mifepriszton egy otthon is bevehető tabletta,

AZ AMERIKAI TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁSOK TÖBB MINT FELÉNÉL EZT ALKALMAZZÁK. 

A bíró mostani döntése egy gyorsan zajló jogi eljárás első lépése lehet. Az igazságügyi minisztérium és a gyógyszer gyártója azonnal fellebbezett a döntés ellen, hiszen ha azt egy felsőbb bíróság nem függeszti fel, akkor a mifepriszton értékesítését még azokban az államokban is leállíthatják, ahol az abortusz legális maradt.

Egy másik bíró ellentétes döntést hozott

Washingtonban alig egy órával a fenti ítélet után egy másik bíró – akit még Barack Obama volt demokrata elnök nevezett ki – egy másik eljárásban a texasi bíró döntésével szembemenő határozatot hozott. A BBC szerint ő azt rendelte el, hogy a készítmény forgalmazását az Egyesült Államok 17,  demokrata párti kormányzó által irányított tagállamában mindenképp fenn kell tartani (miután a tagállamok ennek érdekében keresetet nyújtottak be). 

Mint megírtuk, Wyoming államban már betiltották az összes abortusztablettát. A törvényjavaslat, amelyet az állam republikánus irányítású törvényhozása március elején fogadott el, illegálissá teszi „bármely gyógyszer felírását, kiadását, terjesztését, eladását vagy használatát abortusz előidézése vagy végrehajtása céljából”.

Wyoming állam egyike azon államoknak, ahol abortusztilalmakkal kapcsolatos jogi harcok folynak, miután a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az abortuszt legalizáló 1973-as Roe kontra Wade ítéletet. Több mint egy tucat államban hoztak közel teljes abortusztilalmat, de a szabályozások közül többet felfüggesztettek a bíróságok.

Rovatok