Index Vakbarát Hírportál

Több ezer kilométert utaztak, hogy visszakapják a gyermekeiket

2023. április 9., vasárnap 18:06

Ukrán édesanyák egy csoportja közel 5000 kilométert utazott azért, hogy visszakapja az oroszok által deportált gyermekeit. A családok újraegyesítéséről felvételek is készültek. A becslések szerint az oroszok tízezres vagy akár százezres nagyságrendben is deportálhattak kiskorúakat Ukrajnából.

Az ukrán kormányzat szerint az oroszok már közel húszezer gyermeket deportáltak az ukrajnai megszállt területekről. Szakértők szerint mindez egyértelműen kimeríti a háborús bűn fogalmát.

A The New York Times beszámolója szerint ukrán édesanyák egy csoportjának sikerült megtalálnia a deportált gyermekeit (összesen 16 kiskorút), miután több héten át egyáltalán nem tudták róluk, hogy hol vannak. A kiskorúak hollétére úgy derült fény, hogy az egyik kamasz fiú emlékezett az édesanyja telefonszámára, és az új iskolájának igazgatója kölcsönadta a mobilját, így tudta felhívni az édesanyját, aki megígérte, hogy hazaviszik őket.

Jó hír volt az anyák számára, hogy a gyermekeket (sokakkal ellentétben) nem vitték át Oroszországba, hanem csak a megszállt területek távolabbi részeire, a Donbászba és a Krímbe kerültek át. Az anyáknak azonban nem volt egyszerű dolguk, mivel az orosz–ukrán frontvonalon (sőt még az ukrán–belorusz határon is) életveszélyes lenne átkelni. Emiatt végül egy hosszabb kerülőutat kellett tenniük:

először Lengyelországba utaztak, ahonnan átmentek Belaruszba. onnan moszkvába repültek, ahonnan autóval folytatták útjukat, és így jutottak el az Oroszország által megszállt ukrajnai területekre. 

Azután többé-kevésbé ugyanezen az útvonalon tértek vissza Ukrajnába, azzal a különbséggel, hogy a visszaúton már gyalogosan át mertek kelni a belorusz–ukrán határon. Ezzel az édesanyák majdnem 5000 kilométert utaztak a gyermekeikért, és mindebben a Save Ukraine nevű szervezet is segítette őket, amely már 2014 óta foglalkozik a front közelében élő gyermekek mentésével (és 2022 óta a deportált gyermekeknek is segítenek abban, hogy újraegyesülhessenek a családjukkal).

Rengeteg kiskorút deportálhattak

„Szavakkal nem lehet leírni ezeket az érzelmeket” – mondta a gyermekével való találkozásról a 31 éves édesanya, akit a fia hívott fel telefonon a megszállt területekről.  

A hazatérő gyermekek azt is elmondták, hogy az új iskolákban az orosz himnusz éneklésére kényszerítették és különféle módon zaklatták őket a felnőttek és más diákok is. Ezenkívül azt is elmondták nekik, hogy ha hat hónapon belül nem jön értük a saját szülőjük, akkor nevelőotthonba vagy nevelőszülőkhöz kerülhettek volna Oroszországban. 

A The New York Times azt is megjegyezte, hogy bár az ukrán kormányzat egyelőre csak 19-20 ezerre becsüli a deportált gyermekek számát, szakértők szerint a valós szám ennél jóval nagyobb lehet: egyesek szerint valójában ennek a többszörösét, 150 ezer kiskorút deportálhattak az oroszok.

Összesen 31 kiskorú térhetett vissza Ukrajnába nemrég

Mindeközben a CNN számolt be arról, hogy a fenti út egy nagyobb gyermekmentő missziónak volt a része, amelyben összesen 31 kiskorú tért vissza Ukrajnába a Save Ukraine segítségével. A gyermekek Kijevben találkozhattak a családjukkal, amiről felvételek is készültek.

Elsírtam magam, amikor megláttam az édesanyámat a buszról. Nagyon örülök, hogy hazatérhettem

– mondta egy 13 éves fiú.

A kiskorúak a CNN szerint azt mondták, hogy eredetileg két hétre vitték el őket egy „nyári táborba”, de végül hat hónapot ott kellett maradniuk. Az édesanyák ez idő alatt csak nagyon keveset tudtak arról, hogy mi történik a gyermekeikkel.

A 31 gyermekből 24-et a Donbászból és a Krímből vittek haza a szüleik. A maradék hetet azonban már Oroszország Ukrajna-közeli területeiről – Voronyezsből, Rosztovból és Belgorodból – kellett visszavinniük.

Az ukrán gyermekek deportálása volt az oka annak is, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen március közepén. Mindeközben az oroszok azt állítják, hogy a gyermekek elszállításával nem követnek el bűncselekményt, hanem csak biztonságba helyezik őket.

A háború fejleményeit vasárnap is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

(Borítókép: Irina és 13 éves fia, Bohdan. Fotó:  Valentyn Ogirenko / Reuters)

Rovatok