Index Vakbarát Hírportál

Ausztria tovább ellenőrizné a magyar és a szlovén határt

2023. április 11., kedd 18:28

Ausztria azt tervezi, hogy május 11-étől további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon – mondta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az ORF-nek.

Az Európai Bizottságnak a következő napokban jelentik be igényüket a határellenőrzések meghosszabbítására. A miniszter hozzátette, hogy a schengeni övezet szabad utazási szabályainak további felfüggesztésére az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében van szükség.

Ausztria legutóbb tavaly októberben hosszabbította meg a schengeni belső határon ideiglenesen visszaállított határellenőrzést újabb hat hónappal.

Karner szerint tavaly „hihetetlenül nagy volt a migrációs nyomás”, ezért szükség volt az ellenőrzés folytatására.

Az intézkedés eredményességét jelzi, hogy jelentősen csökkent a menedékkérők száma Ausztriában. Míg tavaly novemberben még tizenkétezren folyamodtak menedékért az országban, idén februárban már csak kétezer-hatszázan – tette hozzá.

Amíg nem működik az Európai Unió külső határainak védelme, addig viselni kell az ellenőrzés milliós költségeit az osztrák lakosság biztonsága érdekében

– fogalmazott a miniszter.

Azt is hangoztatta, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a migrációs nyomás Szlovéniában és Olaszországban,

ezért Ausztriának időben kell reagálnia.

Kifejtette: fokozni kell a nyomást az embercsempész maffián, mivel az idei év első negyedében mintegy nyolcvan embercsempészt vettek őrizetbe a hatóságok.

Rovatok