Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Hosszú listáját olvassuk a kritikáknak és támadásoknak azért, ami ma itt történt

2023. április 12., szerda 17:36

Magyarországra érkezett szerdán Belarusz külügyminisztere, Szjarhej Alejnyik. A belorusz külügyminiszter látogatásáról Szijjártó Péter a közösségi oldalán is beszámolt, ahol azt írta, a békéhez nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat.

Szjarhej Alejnyik belorusz külügyminiszter szerdán Magyarországra látogatott – közölte a Belta a belorusz külügyminisztérium sajtószolgálatától. A belorusz külügyminiszter és Szijjártó Péter április 12-én Budapesten a gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi bizottság ülésén tárgyalt.

A belorusz külügyminiszter látogatásáról Szijjártó Péter közösségi oldalán is beszámolt.

Magyarország békét akar, a békéhez pedig a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani. Ha a kommunikációs csatornák bezárulnak, a békének még a reménye is szertefoszlik. Ezt meg kell akadályozni

– olvasható a tárcavezető Facebook-bejegyzésében.

Az ukrajnai béke reménye mindaddig él, amíg a kommunikációs csatornák nyitva vannak, ezért fontos minden várható kritika és támadás ellenére is a párbeszéd fenntartása Belarusszal – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután belorusz kollégáját, Szjarhej Alejnyiket fogadta szerdán Budapesten.

A magyar tárcavezető a magyar–belarusz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság 11. ülését követően sajtótájékoztatón kiemelte: „Nyilvánvalóan majd hosszú sorát és listáját olvassuk a kritikáknak és támadásoknak mindazért, ami ma itt történt, de szeretném önöknek elmondani, hogy minden kritika és támadás dacára nagyon fontos volt, hogy mi ma itt, Budapesten találkoztunk.”

Magyarország a béke pártján áll, Magyarország minél előbb békét szeretne, azt szeretnénk, ha a szomszédunkban zajló háború minél előbb véget érne, mert az emberéleteket és köztük a magyar emberek életét is így lehet csak megmenteni. Mindenki számára világos, hogy a 25. órában vagyunk, hiszen az eszkaláció veszélye minden eddiginél nagyobb

– figyelmeztetett. Majd rámutatott, hogy Ukrajna szomszédságában Magyarország pontosan tudja, hogy az eszkaláció először a fegyveres konfliktus közvetlen környékén élőket érintené súlyosan, ezért alapvető fontosságú az elkerülése.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy megkérte Szjarhej Alejnyik külügyminisztert, hogy Belarusz tegyen meg mindent a háború eszkalálódásának elkerülése érdekében, és ne tegyen semmi olyan lépést, ami ennek a veszélyét megnövelné. Mint kiemelte, a kommunikációs csatornák bezárásával a béke reményét adná fel a világ.

„Éppen ezért a mai találkozó a béke reményének fenntartását segíti, segítette elő” – fogalmazott. Emlékeztetett, hogy Belarusz egyszer már volt házigazdája béketárgyalásoknak, és remélhetőleg ezek mielőbb újra tudnak kezdődni. A miniszer végül tudatta, hogy tárgyaltak a szankciók által nem érintett területeken való együttműködés fejlesztéséről is.

Aláhúzta, hogy Magyarország számára az energiaellátás biztonsága kritikus fontosságú kérdés, különösen hogy a szakértők szerint a következő tél sokkal nagyobb kihívásokat jelent majd Európa számára, mint az előző. Rámutatott, hogy hazánk kőolajellátásának mintegy 80 százaléka a Belaruszon keresztülhaladó Barátság vezetéken érkezik.

Belarusz mindeddig megbízható, kiszámító és korrekt tranzitpartnere volt Magyarországnak, biztosította a kőolaj zavartalan szállítását

– mondta, majd hozzátette, hogy ígéretet kapott e tranzitszerep fenntartására. Emellett kitért az atomenergia fontosságára is, illetve a most aláírt megállapodásra. Mint mondta, Belaruszban azonos technológiájú reaktorblokkok épülnek, ezért lényeges a tapasztalatok megosztása.

„A geopolitikai helyzettől függetlenül a nukleáris biztonság egyetemes, globális érdek” – szögezte le. Elmondta, hogy az energiaügyi együttműködés mellett a mezőgazdasági és a gyógyszeripar területén is komoly vállalatközi együttműködések jöttek létre, ezért is fontos a később rendezendő üzleti fórum, amelyen mintegy hetven vállalat vesz részt.

Össztűz alatt a minszki látogatás

A magyar külügyminiszter legutóbb 2023 februárjában járt Minszkben, ahol a felek megállapodtak abban, hogy tavasszal megtartják a gazdasági együttműködéssel foglalkozó ülést. Szergej Alejnyik akkor úgy fogalmazott: a találkozón megállapodtak arról, hogy intenzívebbé teszik a közös munkát a hagyományos intézményi formátumok keretében, ami további ösztönzést jelent majd a párbeszédek bővítésére.

„Abból a felfogásból indulunk ki, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés sikeres fejlesztéséhez már nem elegendő az egyszerű kereskedelem. Ezért tárgyalásaink egyik témája az volt, hogy megvitassuk az ipari együttműködés bővítésének lehetőségeit” – tette hozzá.

Mint megírtuk, az Európai Parlament állásfoglalásában elítélte Szijjártó Pétert belorusz útja miatt. Az EP-képviselők szerint a látogatás ellentétes volt az orosz agresszió elleni uniós politikával.

Az EP elítél minden olyan fellépést, beleértve a minszki hatóságoknál tett magas rangú látogatásokat, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió egyértelműen nem ismeri el a Lukasenka-rezsimet. Ezzel összefüggésben sajnálatát fejezi ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2023. február 13-i minszki látogatása miatt, amely ellentétben áll a Belarusszal és Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos uniós politikával

– olvasható az EP állásfoglalásában.

Rovatok