Index Vakbarát Hírportál

Elkapták a férfit, aki kiszivárogtathatta a szupertitkos pentagoni dokumentumokat

2023. április 13., csütörtök 21:12

Őrizetbe vettek egy amerikai férfit a minősített katonai iratok kiszivárogtatásával összefüggésben csütörtökön Massachusetts államban – közölték a Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) hivatkozva amerikai sajtóforrások.

Az MTI szerint mások mellett a Fox News és a CNN hírtelevízió közölte, hogy a korábban már megnevezett, 21 éves Jack Teixeiráról van szó, aki

a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységében dolgozott, és hozzáféréssel rendelkezett katonai hírszerzési rendszerekhez.

A letartóztatásról bemutatott filmfelvétel szerint rendőrségi autókkal és páncélozott járművel közelítették meg a gyanúsított tartózkodási helyét, majd egy közeli börtönbe vitték (Teixeira pólót és piros rövidnadrágot visel a felvételen). 

Ezzel egy időben a védelmi minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy szándékosan elkövetett bűncselekményről van szó. Pat Ryder elmondta, hogy az érvényben lévő, a minősített iratok kezelésére vonatkozó előírások nyilvánvaló megsértéséről van szó. Hozzátette: a Pentagon felülvizsgálja azok körét, akik hozzáférhetnek a minősített iratokhoz, és úgy fogalmazott, hogy „mindig minden helyzetből tanulnak”.

Az AP szerint Merrick Garland, az USA főügyésze közölte, hogy Teixiera elfogása problémamentesen, incidens nélkül zajlott le. Hozzátette: a fiatal férfi ellen amiatt fognak vádat emelni, hogy jogosultság nélkül osztott meg titkos nemzetvédelmi adatokat másokkal. Az ügy első tárgyalása Massachusetts szövetségi állami bíróságán lesz. 

Ez a fiatal férfi a gyanúsított

Teixeiráról már a közösségi médiában is terjed egy fotó. 

Nemrég a korábban még csak „OG” fedőnéven ismert szivárogatatónak egy ismerőse a Washington Postnak beszélt arról, hogy a fiatal saját bevallása szerint egy katonai bázison dolgozott. Az iratok egy online játékosok által használt szerveren, a Discord nevű programon kezdtek el terjedni.

A The New York Times néhány órával az elfogás előtt már írt arról, hogy a Discord-szervert, ahol a szivárgás történt, Teixeira vezette és hozta létre. A csoportnak körülbelül 20-30 ember volt a tagja, többségük olyan tinédzser vagy fiatal felnőtt, akik imádják a videójátékokat, fegyvereket és a „rasszista online mémeket”.

Rovatok