Index Vakbarát Hírportál

Közös légi hadgyakorlatot tartott Dél-Korea és az Egyesült Államok

2023. április 14., péntek 13:15

Közös légi gyakorlatot folytatott pénteken az Egyesült Államok és Dél-Korea – közölte a dél-koreai védelmi minisztérium.

A dél-koreai légierő F–35A és F–15K harci repülőgépekkel vett részt a hadgyakorlaton, az amerikai hadsereg pedig F–16-osokat és legalább egy B–52-es stratégiai bombázót vonultatott fel – közölte a tárca. Azt nem pontosították, hogy a gyakorlatot a Koreai-félsziget melyik részén folytatták.

A szöuli minisztérium kiemelte, hogy az összehangolt akcióval a két ország demonstrálni akarta a közöttük lévő szövetség erejét, illetve az Egyesült Államok jelezni akarta, hogy „kész kiterjedt elrettentő akcióval fellépni Észak-Korea közelmúltbeli provokációival szemben”.

A hadgyakorlat nyomán ismét világossá vált, hogy az Egyesült Államok képes gyorsan a Koreai-félszigetre telepíteni stratégiai eszközeit, illetve hogy a két szövetséges együttesen fokozott képességekkel bír – tették hozzá a közleményben.

Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy első alkalommal tesztelt szilárd üzemanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakétát. Phenjan állami hírügynöksége, a KCNA egy nappal azután adta ki a jelentést, hogy Dél-Korea és Japán is nagy hatótávolságú rakéta indítását észlelte Phenjan közeléből.

A Hvaszong–18 interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kilövésén a KCNA tájékoztatása szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető is részt vett, és hangsúlyozta, hogy a rakéta radikálisan előmozdítja az ország nukleáris ellentámadási pozíciójának hatékonyságát.

Rovatok