Index Vakbarát Hírportál

Kritikus állapotban van Putyin legfőbb riválisa

2023. április 14., péntek 18:11

A gyanú szerint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust ismét megmérgezhették. A férfi 11 és fél éves büntetését tölti, de szövetségesei szerint nagyon megnehezítik a börtönlétét. Ruszlan Saveddinov youtuber azt állítja, lassan ható mérget kevertek az ételébe, hogy minél tovább szenvedjen, valamint sokszor ok nélkül zárják büntetőzárkába, ahol embertelen körülmények között tölti mindennapjait.

Mint arról már beszámoltunk, a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij súlyos gyomorpanaszokkal küszködik, szövetségesei attól tartanak, hogy ismét megmérgezhették.

Szóvivője, Kira Jarmis szerint az ellenzéki politikus az elmúlt 15 napban nyolc kilogrammot fogyott. Ügyvédje szerint Alekszej Navalnijhoz múlt héten péntekről szombatra virradó éjjel mentőt hívtak, mert heves gyomorfájdalmai voltak. Senki sem kezeli őt, és még a diagnózist sem közlik vele.

Nem zárjuk ki, hogy egész idő alatt a börtönben mérgezik valamivel, hogy lassan, de folyamatosan romoljon az egészsége

– vélekedett Kira Jarmis. 

Embertelen körülmények között tartják fogva

Kira Jarmis szavait Navalnij egy közeli szövetségese, Ruszlan Saveddinov is megerősítette.

A helyzete kritikus, mindannyian nagyon aggódunk

– mondta el a The Guardian megkeresésére a youtuber.

Saveddinov szerint a mentő megérkezése óta nem volt friss információ Navalnij egészségi állapotáról, mert „a börtönhatóságok mindent megtesznek, hogy elszigeteljék őt”. Navalnij az ügyvédein keresztül kommunikál a külvilággal. A 46 éves férfi összesen 11 és fél éves büntetését tölti, többek között csalás és a bíróság megsértése miatt, amelyeket emberi jogi csoportok szerint azért találtak ki, hogy elhallgattassák.

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb aggodalom övezte Navalnij egészségi állapotát. Az év elején egy orosz törvényhozókból és orvosokból álló csoport ritka petíciót indított, amelyben teljes nevüket megadva követelték, hogy jobb orvosi ellátást kapjon.

Próbálják megtörni Navalnijt

Saveddinov arról is beszélt a The Guardiannek, hogy az ellenzéki politikus támogatói szerint megmérgezhették a férfit. Elméletük szerint az ételébe tettek egy lassan ható mérget, hogy minél többet szenvedjen. 

Lehet, hogy paranoiának hangzik, de a novicsokmérgezés után nagy esély van rá. Két hét alatt nyolc kilót fogyott, ráadásul az orvosok nem mondanak semmit az állapotáról

– vélekedett Saveddinov.

Navalnijt 2020-ban egy szibériai utazáson mérgezték meg novicsokkal, egy szovjet gyártmányú idegméreggel. Berlinben kezelték, ami után azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy ő áll a támadás mögött. A mostani esetről a Kremlt is megkérdezték, de Dmitrij Peszkov sajtótitkár azt mondta, nem követik figyelemmel a férfi egészségügyi állapotát, ez a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat ügye.

Saveddinov szerint azzal próbálják „megtörni” Navalnijt, hogy a börtönszabályok kisebb megszegése miatt vagy akár mindenféle indok nélkül is büntetőzárkába helyezik. Augusztus óta ideje nagy részét itt tölti.

A shizóban nem lehet rendesen aludni, élelemhez hozzájutni, és a fényviszonyok is rosszak, ami miatt levelet írni és olvasni sem lehet

– tette hozzá.

Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-európai igazgatója is ezt az elméletet erősíti meg: „Az orosz börtönhatóságok évek óta kegyetlen módszerekkel próbálják megtörni Alekszej Navalnij lelkét azzal, hogy elviselhetetlenné, megalázóvá és embertelenné teszik a büntetőtelepen való létét”.

(Borítókép: Alekszej Navalnij a moszkvai városi bíróságon 2022. május 24-én. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok