Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin megmérgezhette legfőbb riválisát, Alekszej Navalnijt

2023. április 13., csütörtök 06:12

Miután 2020-ban egy idegméreggel mérgezték meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, majd felépülése után visszatért Oroszországba, őrizetbe is vették. Azóta a politikus börtönben van, most pedig arról jött hír, hogy megmérgezhették, ugyanis egyre inkább romlik az állapota.

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij súlyos gyomorpanaszokkal küzd a börtönben, és csapatának tagjai attól tartanak, hogy ismét megmérgezhették – írja a CNN.

Navalnij az elmúlt 15 napban nyolc kilogrammot fogyott elszigetelt börtöncellájában

– közölte szóvivője, Kira Jarmis kedden Twitter-bejegyzésben. „Az ügyvéd szerint Alekszej Navalnijhoz péntekről szombatra virradó éjjel mentőt hívtak, mert heves gyomorfájdalmai voltak. Senki sem kezeli őt, és még a diagnózist sem közlik vele” – írta Jarmis.

Nem zárjuk ki, hogy egész idő alatt a börtönben megmérgezhették valamivel, hogy lassan, de folyamatosan romoljon az egészsége

– tette hozzá.

Vizsgálatot kérnek

Navalnij ügyvédje, Vagyim Kobzev elmondta, hogy csapata toxikológiai és radiológiai vizsgálatokat fog kérni. „Lehet, hogy ez másnak ostobaságnak és paranoiának hangzik, de Navalnijnak a Novicsok után nem” – tweetelte Kobzev kedden.

A Novicsok az az idegméreg, amelyet a német kormány szerint 2020-ban Navalnij megmérgezésére használtak, és amelyért ő és nyugati tisztviselők a Kremlt okolják. Miután felépült, alig néhány hónappal később visszatért Oroszországba, ahol hamarosan őrizetbe vették.

Navalnijnak további kihívásokkal kell szembenéznie a börtönben, többek között a rabtársak fenyegetéseivel – állítja Jarmis és Kobzev, akik a nyilvánossághoz fordultak, hogy segítsenek harcolni a szabadon bocsátásáért.

Van indítéka Putyinnak?

Navalnij a legismertebb ellenzéki politikus Oroszországban. Instagram- és Twitter-fiókjain még a rácsok mögött is folyamatosan támadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, miközben jegyzeteket ad át csapatának, hogy azok online posztolhatók legyenek.

Christo Grozev oknyomozó újságíró, aki a CNN Navalnij című dokumentumfilmjén dolgozott, azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek „indítéka” van Navalnij megmérgezésére.

Tudjuk, hogy Navalnijt biztosan nem más, mint az orosz állam mérgezte meg Novicsokkal. Tudjuk, hogy Putyin akarata ellenére ment vissza Oroszországba

– mondta Grozev kedden a CNN munkatársának, Erica Hillnek. „Most a börtönből Navalnij lényegében továbbra is nevetségessé teszi Putyint a háborús erőfeszítésekben, mivel nagyon hangos ellenzője a háborúnak. Tehát természetesen megvan a motiváció” – tette hozzá.

Rovatok