Index Vakbarát Hírportál

Tízmillió drogtablettát foglaltak le Libanonban

2023. április 14., péntek 16:41

A libanoni biztonsági erők mintegy 10 millió captagontablettát foglaltak le, amelyeket Szenegálba, majd Szaúd-Arábiába akartak csempészni – közölte Básszám Mavlavi belügyminiszter pénteken egy bejegyzésben a Twitter közösségi oldalon.

A kábítószert egy koromszállítmányban rejtették el. A szénfekete töltőanyag feladata a gumi erősítése, térfogatnövelése, fizikai tulajdonságainak javítása és a vulkanizáció erősítése. A hatósági műveletben négy embert vettek őrizetbe az észak-libanoni Kubbeh térségében – közölte Mavlavi.

A captagon – amfetaminok keveréke, amelyet a „szegény ember kokainjának” is neveznek – az egyik legnépszerűbb szabadidős drog a közel-keleti fiatalok körében. Jellemzően amfetamin, koffein és különböző töltőanyagok keverékéből áll.

Nagy mennyiséget állítanak elő Szíriában, és a szomszédos Libanonon és Jordánián keresztül csempészik a Perzsa-öböl térségébe az említett országok biztonsági tisztviselői szerint. Szaúd-Arábia 2021-ben felfüggesztette a Libanonból származó összes zöldség- és gyümölcsimportot, miután ötmillió captagontablettát rejtettek el mintegy kétezer, Bejrútból szállított gránátalma belsejében.

Múlt hónapban az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma két libanoni állampolgárt sújtott szankcióval, mert részt vettek a Szíriából származó captagon csempészetében – adta hírül az MTI.

Rovatok