Index Vakbarát Hírportál

A román média szerint Novák Katalin provokálta a magyarellenes nacionalistákat Erdélyben

2023. április 14., péntek 12:14

Novák Katalin köztársasági elnök a hét közepén Romániába utazott, hogy részt vegyen Kölcsey Ferenc szobrának avatásán az erdélyi Nagykárolyban. A román médiában olyan cikkek is megjelentek, melyek szerint az államfő provokálta a Calea Neamului (Nemzet Útja) nacionalista szervezet tagjait a helyszínen, akik magyarellenes skandálással „köszöntötték” a magyar küldöttséget.

A Digi24 román hírtelevíziós csatorna a „provokáció” alatt azt értette, hogy Novák Katalin elindult a hőbörgő emberek irányába, erről a tettről videót is közöltek – írja a Főtér.

A magyar államfőnek természetesen esze ágában sem volt feldühíteni a nacionalistákat, nem is történt konfrontáció, a politikus nem foglalkozott a fejéhez vágott trágárságokkal, inkább irányt változtatott.

A magyar köztársasági elnök érkezése előtt a tiltakozók egy hatalmas nemzeti zászlót feszítettek ki, és hazafias, valamint magyarellenes skandálással várták a szoboravatás kezdetét. A rendezvény biztosítását rengeteg rendőr és csendőr végezte.

„Ki kell állnunk a közös múltunkért és a közös jövőnkért, mert nemcsak a közös jövőnk, de a közös múltunk is a tét. Éljünk bárhol is, mi, magyarok egymásra mindig számíthatunk” – fogalmazott az eseményen Novák Katalin.

A magyar államfő beszéde alatt is folyamatos volt a magyarellenes skandálás és kolompolás. A tiltakozók között egy zászló is megjelent, amelyre azt írták:

Egyvalami örök: Erdély román föld!

Rovatok