Index Vakbarát Hírportál

18 ezer tehén pusztult el a történelmi tűzvészben

2023. április 14., péntek 18:34

Több mint 18 ezer tehén pusztult el egy nyugat-texasi családi tejgazdaságában bekövetkezett robbanás és tűz következtében, ami az Egyesült Államokban feljegyzett leghalálosabb ilyen jellegű istállótűz.

A tűzoltók kimentették az egyik alkalmazottat, miközben a lángok átterjedtek egy épületre és a tartókarámokba – derül ki a Castro megyei seriff hivatalának képeiből és nyilatkozataiból – írja a The Guardian.

A tűz okát még vizsgálják, de a hatóságok arra tippelnek, hogy a létesítményben lévő gépek meggyújthatták a metángázt.

A tűzvész miatt az egyik legrégebbi amerikai állatvédő szervezet, az Állatjóléti Intézet (Animal Welfare Institute, röviden AWI) felszólított, hogy szövetségi törvényekkel akadályozzák meg az évente több százezer haszonállat halálát okozó istállótüzeket.

Az AWI közleménye szerint nincsenek pontos szövetségi előírások az állatok tűz elleni védelmére, és csak néhány állam – Texas nem tartozik közéjük – fogadott el tűzvédelmi előírásokat az ilyen épületekre.

A tűzvész volt a legpusztítóbb, szarvasmarhákat érintő amerikai istállótűz azóta, hogy az AWI 2013-ban elkezdte nyomon követni az ilyen eseteket. Az elmúlt évtizedben mintegy 6,5 millió haszonállat pusztult el hasonló jellegű tüzekben a tengerentúlon, többségük baromfi volt.

(Borítókép: Füst száll fel a Southfork Dairy Farmsról egy robbanás után 2023. április 11-én. Fotó: Castro County Emergency Management / Local News X / TMX / Reuters)

Rovatok