Index Vakbarát Hírportál

Újabb feszültséget okozott az Egyesült Államokban az abortusztabletták betiltása

2023. április 10., hétfő 07:55

Az amerikai egészségügyi miniszter vasárnap élesen bírálta egy szövetségi bíró döntését, amely a héten felfüggesztette a terhességmegszakításra használt legelterjedtebb gyógyszer engedélyét.

Xavier Becerra úgy fogalmazott, hogy a texasi bíró határozata „nem Amerika”, és azt követelte, hogy a bíróság változtassa meg a döntését. Kijelentette: a kormány azt akarja, hogy az amerikai nők változatlanul hozzájuthassanak a gyógyszerhez, amelyet világszerte nők milliói alkalmaznak.

Pénteken egy texasi szövetségi bíró, akinek határozata az egész országra nézve kötelező, előzetes ítéletében felfüggesztette a mifepristone hatóanyagú gyógyszer engedélyét, amelyet 2000-ben adott ki az Egyesült Államok Élelmiszer– és Gyógyszerügyi Hivatala (U.S. Food and Drug Administration – FDA).

Arra a kérdésre, hogy arra biztatja-e majd a FDA-t, ne vegye figyelembe a tilalomról szóló bírósági döntést, a miniszter a CNN hírtelevíziónak adott interjúban úgy fogalmazott: „Minden az asztalon van.” 

A texasi bíró, Matthew Kacsmaryk az ítélet végrehajtását egy hétre felfüggesztette, és eddig adott időt a szövetségi intézményeknek a fellebbezésre.

Egy másik bíró ellentétes döntést hozott

Az MTI beszámolója szerint Xavier Becerra miniszter azt is kijelentette, hogy biztosítani fogják a készítmény elérhetőségét nemcsak a következő egy hétben, hanem azt követően is, mert szerinte az az elmúlt 20 évben a legbiztonságosabb és leghatékonyabb eszköze volt a terhességmegszakításnak.

Joe Biden elnök az ítéletre reagálva azt mondta, hogy kormánya mindent megtesz a texasi ítélet ellen. 

A texasi bíró a felfüggesztő döntést egy per részeként hozta meg, amelyben a felperes a gyógyszer biztonságát és engedélyét illetően kérte a bíróság beavatkozását.

A Texasban hozott bírósági ítélettel egy napon, pénteken ugyanakkor Washington államban egy másik szövetségi bíró ezzel ellentétes végzést adott ki, amely megtiltja a szövetségi hatóságok számára, hogy korlátozzák a gyógyszer elérhetőségét legalább abban a 17 államban, ahol demokraták pert indítottak a készítmény hozzáférhetőségének védelmében.

Rovatok