Index Vakbarát Hírportál

Brazil elnök: Az Egyesült Államoknak le kell állnia a háborúra buzdítással

2023. április 15., szombat 19:09

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia az ukrajnai háborúra való buzdítással – jelentette ki szombaton Pekingben Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök, aki kínai állami látogatása során a kétoldalú kapcsolatokat erősítette országa első számú gazdasági partnerével.

Kínai látogatásakor a baloldali politikus Sanghajban egyaránt bírálta a dollár szerepét a kereskedelmi kapcsolatokban és a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), valamint találkozott az amerikai piacról gyakorlatilag kizárt Huawei kínai távközlési óriásvállalat képviselőivel.

Az Egyesült Államoknak le kell állnia a háborúra buzdítással, és el kell kezdenie a békéről tárgyalnia

– mondta újságíróknak Luis Inácio Lula da Silva Pekingben. A nemzetközi közösség ily módon képes lesz „meggyőzni” Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkijt, hogy „a béke az egész világ érdeke” – vélte a brazil elnök.

Lula, aki januárban tért vissza Brazília élére, amelynek két cikluson át, 2003 és 2010 között volt az elnöke, pénteken találkozott vendéglátójával, Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

A két elnök felszólította a fejlett országokat, hogy tartsák be az éghajlatváltozás káros hatásainak enyhítése érdekében a fejlődő országoknak tett 100 milliárd dolláros ígéretüket.

Utazása előtt a brazil elnök országcsoport létrehozását javasolta, amely közvetítene a háborús felek között, és közölte, hogy erről Pekingben is tárgyalni kíván. A Hszi Csin-pinggel ezzel kapcsolatban folytatott megbeszélésére vonatkozó kérdésre a brazil elnök kitérően válaszolt.

Türelemre van szükség a Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkijjel való tárgyalásokhoz. Mindenekelőtt azonban meg kell győzni a fegyvereket szállító, a háborúra bátorító országokat, hogy hagyjanak fel ezzel

– tette hozzá.

Az elnök szombaton egynapos látogatásra az Egyesült Arab Emírségekbe utazott tovább, ahol találkozik Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejk államfővel.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati élő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok