Index Vakbarát Hírportál

Korlátozták a turisták számát az egyik olasz tartományban

2023. április 15., szombat 14:24

Miközben turisták tömegei érkeznek Olaszországba a nyári szezonban, az egyik régió korlátozza a látogatók számát, hogy megakadályozza a túlzott turizmust.

Alto Adige autonóm régió, vagyis Dél-Tirol, amely Olaszország északi részén helyezkedik el, korlátozza a vendégéjszakák számát, a 2019-es szintre visszaszorítva a látogatók számát, és megtiltva minden új szálláshely megnyitását − kivéve, ha egy másik bezárt.

Arnold Schuler, a tartomány turizmusáért felelős tisztviselő, aki az új törvényt benyújtotta, a CNN-nek azt mondta, hogy a régió „elérte a határát” annak, amit el tudott viselni.

Elértük az erőforrásaink határát, gondjaink voltak a közlekedéssel, és a helyiek nehezen találnak lakást

− mondta, hozzátéve, hogy „garantálni akarják az életminőséget a helyiek és a turisták számára”, ami az elmúlt évtizedben egyre nehezebbé vált.

Alto Adige a természetjárók paradicsomaként ismert, de Schuler szerint a régóta fennálló hírnevét kezdi veszélyeztetni a területre látogatók nagy száma.

A turisták azért jönnek ide, hogy túrázzanak, és gyönyörű helyeket lássanak, nem pedig azért, hogy dugóban találják magukat

− fogalmazott.

A régióban 2022-ben 34 millió vendégéjszakát töltöttek el. „Az év bizonyos időszakaiban és bizonyos területeken ez sok lett” – mondta a tisztviselő a CNN-nek.

Elmondása szerint az idegenforgalmi ágazat nagyon fontos számukra a munkahelyek és a gazdaság szempontjából, de elérték a határt. Azért hozták meg ezeket az intézkedéseket, hogy kezelhetőbb legyen az emberáradat, és hogy garantálhassák a turistáknak, hogy találnak szállást. 

A 2022 szeptemberében életbe lépett törvény megakadályozza, hogy bárki új szálláshelyet nyisson (beleértve az Airbnb-t is), vagy újabb szobákat adjon ki anélkül, hogy engedélyt kérne a helyi hatóságtól.

A hivatalosan nyilvántartott ágyak számát 2019-től valamivel 230 ezer alatt határozták meg. A vállalkozóknak most június 30-ig kell jelenteniük a hatóságoknak, hogy 2019-ben ténylegesen hány vendéget szállásoltak el − a pótágyakat is hozzáadva a számokhoz, amelyeket korábban nem számoltak bele a hivatalos adatokba.

A végleges szám jelzi majd a határértéket, amelyet a jövőben nem lehet túllépni. Minden vállalkozásnak meghatározott szobaszámot kell majd megadnia, és minden helyi hatóságnak is lesz egy meghatározott száma − a fennhatósága alá tartozó összes vállalkozás összessége.

A kisvállalkozások megsegítése érdekében további 7000 feltételezett szálláshelyet osztanak ki az Alto Adige-i önkormányzatok között, hogy azokat saját belátásuk szerint osszák ki a 40 főnél kevesebb vendég befogadására alkalmas kisvállalkozásoknak.

További ezer szálláshelyet elkülönítettek, hogy kivételes körülmények között ki lehessen osztani azokat, ha valaki a jövőben olyan településen szeretne vállalkozást nyitni, ahol nagyon alacsony az idegenforgalom.

(Borítókép: NurPhoto / Getty Images)

Rovatok