Index Vakbarát Hírportál

Manfred Weber: Ha másképp nem megy, kerítéseket kell építeni

2023. április 17., hétfő 17:03

Ha másképp nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni kerítések építésére – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Corriere della Sera című olasz napilapban hétfőn megjelent interjúban.

Manfred Weber szerint az Európai Unió újabb nagy migrációs válsággal áll szemben. Kijelentette: a Európai Néppárt teljes mértékben támogatja Rómát a törekvésben, hogy egy tagállam se maradjon egyedül az illegális migráció nyomásával szemben, és hogy a téma elsőrendűvé váljon az európai politikában.

Weber úgy véli, az EU-ban közös akciótervre van szükség, de

sem az Európai Bizottság, sem egyes tagállamok nem követnek tudatos magatartást, nem figyelnek, nem cselekszenek a komoly probléma ellenére

– jelentette ki.

Elmondta, hogy az EPP kezdeményezésére az Európai Parlamentben a következő napokban rendkívüli vitanapot tartanak a migráció terhétől leginkább sújtott Olaszország iránti szolidaritási lépések elindításáról, valamint szorgalmazzák a kerítések építésének uniós finanszírozását is.

Mint korábban írtunk róla, az olasz kormány szükségállapotot hirdetett, miután képtelen volt egyedül orvosolni az illegális bevándorlás okozta problémákat. 

Manfred Weber megkésettnek nevezte az Európai Bizottság februárban bemutatott migrációs intézkedési csomagját, hangsúlyozva, hogy évek óta ismételt ígéretek helyett fel kell gyorsítani az illegális bevándorlók visszatoloncolását származási országukba, mivel „ha egy bevándorlónak nincs joga védelemre, vissza kell térnie hazájába”.

Rovatok