Index Vakbarát Hírportál

A bíró nem engedi, hogy Trump húzza az időt a nemi erőszakról szóló perében

2023. április 18., kedd 11:13

A volt elnök a negatív sajtóra hivatkozik, a bíróság szerint azonban Trump maga „provokálta ki” a nyilvános megszólalások egy részét.

Donald Trump nemi erőszakról szóló pere a tervek szerint a jövő héten kezdődik, miután egy szövetségi bíró elutasította az egy hónapos halasztás iránti kérelmet, mondván, a volt elnök nem tehet nyilvános nyilatkozatokat a tárgyalás előtt a nyilvánosság előtt, és nem hivatkozhat arra, hogy ez hátrányosan érinti őt, és ezért halasztást kell elrendelni − írta a The Guardian.

Lewis A. Kaplan manhattani szövetségi bíró közölte, hogy az E. Jean Carroll publicista Donald Trump ellen benyújtott kereseteiről szóló polgári per a tervezett időpontban, április 25-én kezdődik. Trump tagadja a nemi erőszakot, illetve azt, hogy ismerte volna Carrollt.

Kaplan elutasította Trump ügyvédjének, Joe Tacopinának az érvelését, miszerint a volt elnök ellen nemrég New York állam bíróságán üzleti feljegyzések meghamisításának vádjával emelt vád olyan negatív sajtót eredményezett, hogy egy hónapos türelmi időre van szükség a nemi erőszakkal kapcsolatos per megkezdése előtt.

Ahogy Kaplan fogalmazott:

Hatalmas volt a médiavisszhang, amelynek jó része szervezett volt, Donald Trump provokálta ki. Ezek először nyilvánvalóan a közelgő vádiratról, majd magáról a vádiratról, végül pedig a vádemelésről szóltak. De azt az összefüggést, amelyet Trump igyekszik felállítani a tudósítások és a halasztás szükségessége vagy hatékonysága között, semmilyen bizonyíték nem támasztja alá.

Kaplan szerint a Trump vád alá helyezésével kapcsolatos tudósítások egy részét ő maga szervezte, mivel az exelnök a közösségimédia-felületén, sajtótájékoztatókon és interjúkban tett nyilvános nyilatkozatokat.

„Nem áll jól Trumpnak, hogy elősegíti a tárgyalás előtti nyilvánosságot, majd azt állítja, hogy az általa elősegített tudósítások hátrányosak voltak rá nézve, és ráadásul ez alátámasztja a további halasztást” – mondta a bíró, hozzátéve, hogy őt is aggasztja „Trump úr késleltetési taktikája”.

Megjegyezte, hogy nem szükséges olyan esküdteket találni, akik soha nem hallottak Trump jogi problémáiról, amíg az esküdtek beleegyeznek abba, hogy tisztességesek és pártatlanok lesznek.

Semmi sem indokolja a tárgyalás elnapolását. Ez az ügy teljesen független az állami vádaktól

− mondta Kaplan, utalva a Trump ellen most emelt vádakra, amelyek szerint szerepet játszott a hallgatási pénzek kifizetésében két nő, akik azt állították, hogy évekkel a 2016-os elnökválasztás előtt viszonyuk volt vele. A férfi tagadta a viszonyokat.

Tacopina nem kívánt nyilatkozni Kaplan döntéséről és arról, hogy Trump részt vesz-e a nemi erőszakról szóló perben. Csütörtökig kell értesítenie Kaplant, ha Trump meg akar jelenni a tárgyaláson.

Carroll rágalmazásért perelte be Trumpot, miután a férfi azt állította, hogy hazudott, amikor 2019-es memoárjában azt írta, hogy a férfi 1996-ban megtámadta őt egy manhattani áruház öltözőjében. Novemberben indított egy második pert, miután New York állam lehetővé tette, hogy az áldozatok egy bizonyos időintervallumon perelhessenek olyan szexuális támadások miatt, amelyek hosszú idővel ezelőtt történtek.

Rovatok