Index Vakbarát Hírportál

Egy 86 éves férfi fejbe lőtt egy tinédzsert, mert bekopogtatott a házába

2023. április 18., kedd 15:45 | aznap frissítve

A 16 éves Ralph Yarl családjának ügyvédjei elmondták, hogy a fiú súlyosan megsérült, amikor kétszer rálőttek a Missouri állambeli Kansas Cityben.

Egy tipikus, általában az idősebb testvérekre bízott feladat majdnem Ralph Yarl életébe került. Az esetről először ebben a cikkünkben számoltunk be, azóta pedig újabb részletek derültek ki róla. 

Ralphot, a 16 éves fekete bőrű fiút a Missouri állambeli Kansas Cityben küldték el fiatalabb ikertestvéreiért egy barátjához csütörtök este. Ő azonban összekeverte a címet, és a Northeast Terrace 115. helyett a Northeast street 115. számú háza előtt állt meg kocsijával − írta meg a The New York Times

Az ajtót nyitó fehér férfi az ügyészség szerint fejbe lőtte, majd miután elesett, ismét karon lőtte a fiút. Yarl sérülten valahogy eljutott egy közeli. Ott azt mondták neki, hogy feküdjön a földre, közben pedig segítséget hívtak. 

A ház tulajdonosát, a 84 éves Andrew D. Lestert, aki rálőtt a fiúra, 24 órára őrizetbe vette a rendőrség, majd pénteken vádemelés nélkül szabadon engedték. A hétvégén a közösség egyre dühösebb lett. Vasárnap tüntetők vonultak Lester háza elé, míg Kansas City rendőrfőnöke, Stacey Graves sajtótájékoztatón ismerte el a közvélemény csalódottságát. A tinédzsert vasárnap este kiengedték a kórházból − közölte az apja.

Hétfő délután a rendőrség közölte, hogy az ügy aktáját átadta a Clay megyei ügyészségnek. Az ügyész, Zachary Thompson néhány órával később nyilvánosan azonosította Lestert, és bejelentette, hogy vádat emeltek ellene, kimondva azt, amit sokan már korábban is gondoltak: „Az ügynek volt egy rasszista összetevője.”

Thompson elmondta, hogy Lestert elsőfokú testi sértéssel (az amerikai jogrendben ez az olyan testi sértést jelenti, amikor a gyanúsított szándékosan komoly fizikai sérülést akar okozni az áldozatnak − a szerk.) vádolják, ami egy A kategóriás bűncselekmény (ezek az amerikai büntetőjogban a legsúlyosabb bűncselekmények − a szerk.), és ha elítélik, életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat. Fegyveres bűncselekmény elkövetésével is megvádolták, ami legfeljebb 15 év börtönbüntetést vonhat maga után.

Lester nem volt őrizetben, amikor a vádakat bejelentették. Thompson a sajtótájékoztatón elmondta, hogy elfogatóparancsot adtak ki ellene, és az óvadékot 200 ezer dollárban állapították meg.

Nincs információm a konkrét tartózkodási helyéről, de úgy tudom, hogy a bűnüldöző szervek tisztában vannak a helyzettel, és megtesznek minden szükséges intézkedést

− tette hozzá.

A tinédzser édesapja, Paul Yarl hétfő este egy telefoninterjúban elmondta, hogy fiát a hétvégén megműtötték, hogy eltávolítsák a golyókat. Vasárnap este már saját lábán hagyta el a kórházat, és az apja szerint várhatóan teljesen felépül. Az első golyó a fia homlokát találta el, a hajvonal közelében − mondta −, a második pedig a jobb karját.

Rovatok