Index Vakbarát Hírportál

Kitűzték a világ legnagyobb űrrakétájának indítási időpontját

2023. április 18., kedd 16:03

Hétfőn indult volna útnak a világ eddigi legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship, azonban egy műszaki probléma miatt elhalasztották a kilövést. A vállalat most új időpontot tűzött ki az űrrakéta repülésére.

Mint írtuk, magyar idő szerint hétfő délután indult volna tesztrepülésre a Starship űrrakéta, azonban műszaki hiba miatt mindössze negyven másodperccel az indulás előtt leállították a kilövési folyamatot.

„Úgy tűnik, hogy egy nyomáscsökkentő szelep befagyott, így hacsak nem kezd el hamarosan működni, ma nem indítjuk el a rakétát” – közölte hétfőn Twitter-oldalán Elon Musk, a SpaceX vállalat tulajdonosa.

Az üzletember most bejelentette az új kilövési időpontot.  Terveik szerint 

csütörtökön indítják el minden idők legnagyobb méretű és teljesítményű űrrakétáját,

amelyet a SpaceX azzal a céllal épített, hogy előbb a Holdra, majd aztán a Marsra juttasson embereket.

A 120 méteres rakéta magyar idő szerint csütörtökön 15 óra 28 perckor startol, amelyet a vállalat élőben is közvetít majd honlapján. A közvetítést a felszállási idő előtt 45 perccel indítják.

Könnyen meghibásodhat a rakéta

Elon Musk a hétfői kilövés előtt rendkívül óvatosan fogalmazott. Mint mondta, már annak is örülne, ha a rakéta minden baj nélkül eltávolodna a kilövőállástól. „Csak ne robbanjon fel a rakétaállvány” – tette hozzá.

„Millió módja van annak, hogy a rakéta meghibásodjon. Nagyon óvatosak leszünk, és ha bármi olyat látunk, ami aggodalomra ad okot, akkor a tesztrepülés elhalasztása mellett döntünk”– írta korábban a világ egyik leggazdagabb üzletembere.

A tervek szerint a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan majd, míg az űrhajóegység a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében csapódik a Csendes-óceánba.

Rovatok