Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a harc Szudánban, elmaradt a tűzszünet

2023. április 18., kedd 21:41

Magyar idő szerint kedden 17 órára hirdettek volna tűzszünetet Szudánban, azonban ennek ellenére folytatódtak a harcok Kartúm környékén. A civileknek fontos lett volna az ideiglenes tűzszünet, ugyanis elfogyott az élelmük és az ivóvizük is. A Vöröskereszt szerint az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll.

Az afrikai országban egy félkatonai szervezet, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) kísérelt meg puccsot szombaton, és emiatt az országban polgárháborús helyzet alakult ki. A legfrissebb híradások szerint

a harcokban már közel 200 ember vesztette életét.

A BBC információi szerint a helyzet fokozódik a város központjában és a lakónegyedek környékén fekvő katonai főhadiszállás körül.

Elmaradt a tűzszünet

A konfliktus középpontjában álló két rivális tábornok korábban egy 24 órás humanitárius szünetet rendelt el, hogy a civilek orvosi segítséget és ellátást kaphassanak. A helyieknek ugyanis elfogyott az élelmük és az ivóvizük is. A kartúmiak beszámolója szerint

A TŰZSZÜNET MÉGSEM VALÓSULT MEG.

A lakosok helyi idő szerint nem sokkal 18 óra után ismét lövéseket hallottak, és repülőgépeket láttak a város felett.

Mindeközben a Vöröskereszt megkongatta a vészharangot. Mint mondták, még ha a harcok le is csillapodnak a következő 24 órában, valószínűleg addigra már nem lesz elég idő a civilek mentésére, ugyanis a helyi egészségügyi rendszer jelenleg az összeomlás szélén áll.

Szudánban nemcsak a fővárosban folynak harcok, többek között a nyugatra fekvő Dárfúrban is polgárháborús helyzet áll fenn. Vasárnap a harcoló felek szintén elutasították a tűzszünetre vonatkozó felhívásokat, és fokozták a stratégiailag fontos ország ellenőrzéséért folytatott harcukat.

Rovatok