Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották a bolgár parlament elnökét

2023. április 19., szerda 19:35

A jobbközép GERB – Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ) képviselőjét, Rosszen Zseljazkovot választotta meg házelnöknek szerdán a bolgár parlament. A 240 fős parlament 136 képviselője szavazott az 55 éves jogászra.

A házelnökválasztást az egy héttel ezelőtt kialakult patthelyzet miatt kellett szerdán megismételni, mivel akkor, a parlament alakuló ülésén a két jelölt közül, akik egyike Zseljazkov volt, egyiknek sem sikerült többséget szereznie − közölte az MTI. 

Rumen Radev államfő most a parlament legnagyobb − 69 képviselővel rendelkező − frakcióját, a GERB–SZDSZ-szövetséget bízhatja meg kormányalakítással. Bojko Boriszov, a pártszövetség vezetője korábban felajánlotta a választásokon második helyen végzett, összesen 64 mandátummal rendelkező liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) párt és Demokratikus Bulgária (DB) blokknak, hogy közösen alakítsanak kormányt. A Kiril Petkov volt miniszterelnök vezette PP azonban egy hete nemet mondott a koalícióra.

A házelnökválasztással kapcsolatban a GERB–SZDSZ és a PP–DB közötti tárgyalások a hét végén vezettek eredményre. A megállapodás szerint a parlamenti elnökséget rotációs váltásban töltik majd be: három hónap után a PP–DB képviselője váltja fel Zseljazkovot.

Egyúttal arról is megállapodtak, hogy a parlament igazságügyi bizottságának vezetői posztját is a rotációs elv alapján töltik majd be.

A bolgár parlamentbe bejutott további négy kisebb párt „alkotmányellenesnek” nevezte a csupán a nagy pártszövetségek által elfogadott rotációs megállapodást.

Rovatok