Index Vakbarát Hírportál

Soha nem volt még ilyen alacsony a termékenységi arány

2023. április 19., szerda 10:34

A népességnövekedés miatti aggodalmak helyett a világnak több figyelmet kéne fordítania a nők reprodukciós jogaira, illetve a testük feletti szabad rendelkezésre – áll az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) a világ népességéről szóló éves jelentésében.

A szervezet kiemelte, hogy szerintük a népességszám nyolcmilliárdos határának átlépése valójában jó hír: azt jelenti, az emberiség jelentős fejlődést ért el az orvostudomány, a tudomány, az egészség, a mezőgazdaság és az oktatás terén.

Az MTI híradása szerint sajtótájékoztatóján Natalia Kanem, az UNFPA vezetője arról beszélt, hogy hibás az az elmélet, amely szerint a globális felmelegedést a népességnövekedés okozza”.

Hangsúlyozta, hogy a legmagasabb termékenységi rátával rendelkező országok járulnak hozzá a legkevésbé az éghajlatváltozáshoz, ugyanakkor ők annak a legnagyobb áldozatai.

Emberemlékezet óta napjainkban a legalacsonyabb az általános termékenységi ráta

– jelentette ki.

A jelentésben a demográfiai szempontok átgondolására szólítanak fel, különös tekintettel a nők jogaira, példaként említve a szüléshez, a vállalt gyermekek számának, illetve a szülések között eltelt idő meghatározásához való jogot.

Kanem felhívta rá a figyelmet, hogy a nők majdnem fele, azaz 40 százaléka ma sem dönthet a fogamzásgátlásról, és a partnerét sem választhatja meg szabadon.

Világszerte a terhességek csaknem fele nem kívánt, és évente ötszázezer szülésről tudni, ahol az anya 10 és 14 év közötti lány

– tette hozzá.

A szervezet előrejelzései szerint 2050-re nyolc ország adja a népességnövekedés felét: a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek és Tanzánia.

Kanem azonban kiemelte, hogy a népesség kétharmada alacsony termékenységi rátával bíró országban él. A történelem során ez az első eset, hogy nem minden országban nő a lakosság, Európában pedig 2050-re általános csökkenés várható.

Hozzátette azt is, hogy

1990 óta a várható élettartam körülbelül 10 évvel nőtt.

Az előrejelzések szerint a 2080-as évekre a Föld népessége 10,4 milliárd lesz.

Jelenleg a világ lakosságának egynegyede 14 éves vagy annál fiatalabb; 65 százalék 15 és 64 közötti, és 10 százalék 65 éves vagy annál idősebb.

Rovatok