Index Vakbarát Hírportál

Itt a Darázs, amely nem szúr, hanem hat rakétával támad

2023. április 19., szerda 16:19

A 9K33 Osza, más néven Darázs egy szovjet korból fennmaradt légvédelmi rendszer, amely hat légvédelmi rakétával, célkereső és rávezető lokátorokkal van felszerelve. Oroszország és az Egyesült Államok támogatása miatt Ukrajna rendelkezésére is áll a Darázs, ám a Pentagonból kiszivárgott dokumentumok szerint Ukrajna készletei kezdenek megcsappanni. A fölényben lévő orosz légvédelem ereje kulcsfontosságú lehet Vlagyimir Putyin csapatainak.

A 9K33 Osza, amelyet Darázsként is szokás emlegetni, egy közepes hatótávolságú, félaktív lokátoros önirányítású légvédelmi rakétakomplexum, amelyet az 1970-es években a Szovjetunióban fejlesztettek ki.

Az Osza volt az első olyan mobil légvédelmi rakétarendszer, amely saját harci radarral rendelkezett. Legyen szó bármilyen alacsonyan repülő célpontról, a Darazsat képtelen lesz kikerülni. Fullánk helyett hat légvédelmi rakétával, valamint célkereső és rávezető lokátorokkal is rendelkezik, így a rendszer a rakéták bevetésére teljesen önállóan, akár menetből is képes.

Mindkét háborúzó félnek, Oroszországnak és Ukrajnának is van belőle készleten. A The Wall Street Journal korábbi jelentése szerint az Egyesült Államok titokban megszerzett készleteiből támogatja Ukrajnát a fölényben lévő orosz légvédelemmel szemben.

Kulcskérdés az orosz légi fölény

A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok szerint a szovjet korabeli, közepes hatótávolságú légvédelmi rakéták ukrán készletei erősen megfogyatkoztak. Ennek azért is lehet jelentősége, mert egy esetleges ukrán ellentámadásnál nagy jelentőséggel bír, hogy a szárazföldi erőket sikerül-e támogatni légi eszközökkel. Az ukrán tisztviselők éppen ezért folyamatosan kérik a nyugati partnereket további légvédelmi fegyverek beszerzésére.

Hogy mennyire sebezhetők az ukránok a levegőben, azt egy másik kiszivárgott dokumentum is jelzi, amely szerint az orosz légierő harcképessége 92 százalékos, az ukrán légierőé pedig 68 százalékos.

Az orosz–ukrán konfliktus eseményeit az Index is figyelemmel követi, napi élő hírfolyamunkat ide kattintva érheti el.

Rovatok