Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajban van a német hadsereg

2023. április 19., szerda 08:56

A kiszivárgott levelek alapján a Bundeswehr nem tudja teljesíteni NATO-s kötelezettségeit, miközben Németország nagy erőkkel támogatja Ukrajnát.

A német hadsereg (Bundeswehr) nem tudja teljesíteni NATO-s és szövetségesi kötelezettségeit. Egy, a NATO-nak 2025-re ígért hadosztály felállítása meglehetősen kétséges. Az ezzel kapcsolatos kiszivárogtatott levél Alfons Maisnak, a Bundeswehr főfelügyelőjének volt címezve – írja a Bildre hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ugyanebben a levélben az áll, hogy egy másik, a német hadsereg által 2027-re ígért hadosztály felállítása nem reális.

A hadosztály 2027-re nem lesz kellően felszerelve

– hivatkozik a levélre a hírportál. Egy hadosztályt a Bundeswehr több mint 20 ezer katonával tölthet föl. Ennek megfelelően még annak a veszélye is fennáll, hogy az egész hadsereg hadműveleti felkészültsége is tovább csökken.

„Ellenintézkedések nélkül a hadsereg nem lesz képes a nagy intenzitású harcok megvívására, és csak korlátozottan lesz képes eleget tenni a NATO-val szembeni kötelezettségeinek” – áll a levélben.

A német hadsereg fejlesztésére szánt 100 milliárd eurós speciális alapot 2022-ben, az ukrajnai háború hatására hozta létre a szociáldemokrata–zöld–liberális kormánykoalíció. A történelmi jelentőségű hadsereg-finanszírozás ellenére azonban a német médiában kiszivárgó információk alapján mindez mégsem elég rövid távon a problémák megoldásához.

Ennek fényében ismét aktuálissá vált a kérdés, hogy Németország van-e abban a helyzetben, hogy Leopard harckocsikkal támogassa Ukrajnát. Az Indexen még februárban számoltunk be arról, hogy a háború kitörése után Németország az ukrán erők egyik legnagyobb támogatója lett, de a Leopard 2 típusú harckocsikhoz alkatrészeket gyártó üzem vezetője arra figyelmeztetett, hogy a Kijevnek nyújtott segítségre való túlzott összpontosítás miatt az ország saját védelme kiszolgáltatottá vált.

Számomra aggasztó, hogy Németország 14 darab Leopard 2 harckocsit adományoz Ukrajnának, de egyetlenegyet sem rendelt saját magának

– nyilatkozta a Sky News brit hírtelevíziónak Stefan Stenzel, a Vincorion vezérigazgatója.

De egy évvel az ukrajnai háború kezdete után a kritikusok szerint ebből a pénzből csak keveset költöttek el hatékonyan, és az amúgy is megfogyatkozott fegyveres erők most még rosszabb helyzetben vannak, mint korábban.

A Bundestag fegyveres erőkért felelős biztosa, a szociáldemokrata (SPD) Eva Högl március közepén bemutatta 2022-es éves jelentését, és azt mondta:

A Bundeswehrnek mindenből túl kevés van.

Az SPD politikusa arra figyelmeztetett, hogy a beruházásokat sokkal gyorsabb ütemben kell megvalósítani.

(Borítókép: A német fegyveres erők hadgyakorlata 2022. november 29-én. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok